Podrška romskim prvacima 1

Romska Obrazovno kulturna zajednica „Romanipen“ podelila je 50 kompleta sa rančevima, sveskama i priborom za đake prvake i još 30 radnih listova za predškolski program.

Đačka oprema za male Rome obezbeđena je u okviru projekta „Materijalna podrška za uključivanje i opstajanje romske dece na nivou obaveznog redovnog sistema obrazovanja“, koji se u Kragujevcu realizuje već 10 godina.

Izvršni direktor „Romanipena“ Božidar Nikolić izjavio je da je ta vrsta podrške obrazovanju romske dece veoma značajna, kako bi ona neometano mogla da se uključe u predviđeni obrazovni program.

Prema Nikolićevim rečima, u Kragujevcu je, u proteklih 10 godina, znatno povećan broj Roma koji su završili srednju školu i fakultet.

Projekat se realizuje uz pomoć donatora i grada Kragujevca.

Pored finansijske pomoći, grad je posredovao i u drugim vidovima približavanja afirmativnih mera u obrazovanju i ostalim oblastima, kako bi se ostvarila osnovna ljudska prava vezana za obrazovanje i zapošljavanje.

U toku je druga „Dekada Roma“, u okviru koje se sprovodi nova strategija socijalnog uključivanja na teritoriji Srbije, u skladu sa svim akcionim planovima na nacionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari