Kampanju „Milion potpisa za REKOM“ podržali su predsednik opštine Ruma Goran Vuković, predsednik Skupštine opštine Ruma i pokrajinski poslanik Nenad Borović, a nešto ranije i narodni poslanik i predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Republike Srbije Vlatko Ratković. Oni su prvi opštinski funkcioneri u Sremu koji su zvanično podržali inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine.


Prema navodima Borovića, osnovna dužnost svakog pojedinca je da podrži ovu inicijativu jer se 10 ili 15 godina od ratnih dejstava na prostorima bivše Jugoslavije najzad čini nešto da se sazna sudbina žrtava koje su ostale neidentifikovane, te da se više prestane manipulisati time u političke svrhe. – Sve su to ljudi bez obzira na veru, naciju, na to gde su i kome pripadali. Mislim da je to osnovni uslov da dođe do pomirenja na ovim prostorima – izjavio je Nenad Borović.

Rumski predsednik Opštine Goran Vuković smatra da je ovo zaista jedna duboko humana akcija. – Nedopustivo je da u 21. veku, veku informatike, imamo više od 15.000 neidentifikovanih slučajeva. Ukoliko uspe ova akcija i ako se formira Regionalna komisija, to će biti značajno za same žrtve, porodice žrtava, ali i za građane bivše Jugoslavije kao nauk za sva vremena, da nam se u budućnosti tako nešto ne ponovi – zaključio je Vuković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari