Vlada Srbije je značajno unapredila bezbednosnu saradnju sa susednim zemljama i nastavlja da jača domaće kapacitete u borbi protiv šverca droge, naveo je američki Stejt department u godišnjem izveštaju Kongresu.



U Strateškom izveštaju o međunarodnoj kontroli šverca narkotika, koji je juče podnet Kongresu, administracija SAD ocenjuje da Srbija ulaže „značajne napore i resurse u negovanje regionalne policijske saradnje, mada je potrebna efikasnije saradnja sa Kosovom i Euleksom“.


SAD će nastaviti da podržavaju srpsku policiju u njenoj borbi protiv šverca droge, dodaje se u izveštaju koji pokriva 2010. godinu.

Stejt department smatra da je potrebno „unaprediti komunikaciju i stratešku koordinaciju među policijskim i sudskim telima u Srbiji kako bi se poboljšali sveobuhvatni napori u borbi protiv šverca droge“.

Srbija je, kako se ocenjuje, važna tranzitna zemlja sa šverc narkotika i drugih droga duž tradicionalnog balkanskog koridora od istočne Azije i Turske do centralne i zapadne Evrope.

Kroz Srbiju prolaze velike količine marihuane, a u nju takođe dolaze ograničene količine kokaina, koji se švercuje dalje ili ostaje na srpskom tržištu. Navode se procene srpske vlade da relativno male količine droga koje su u svetskom prometu – uglavnom heroin i marihuana – ostaju u zemlji za domaću klijentelu. Tim koridorom svake godine prođe 85 tona heroina koji je tu najzastupljenija droga, navodi se u izveštaju, uz prenošenje uverenja srpskih zvaničnika da su marihuana i sintetičke droge najpopularnije među uživaocima narkotika u Srbiji.

Kako navodi Stejt department, budući ciljevi Srbije su usvajanje relevantnih zakona, implementacija reformi u pravosuđu i policiji, jačanje međuagencijske koordinacije, jačanje javnih kampanja o štetnosti droga.

Dačić: Narko-kriminal i dalje najzastupljeniji

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je organizovani narko-kriminal i dalje jedan od najzastupljenijih oblika organizovanog kriminala u Srbiji. Na godišnjem sastanku MUP-a Srbije, Dačić je rekao da je u 2010. godini otkriveno ukupno 35 kriminalnih grupa različitog stepena organizovanosti, od kojih se 18 bavilo prodajom heroina, a uhapšene su 192 osobe. U Srbiji je u 2010. godini ukupno počinjeno 100.401 krivično delo, što je za 1.213 krivičnih dela manje nego u 2009. godini.

Crna Gora značajna švercerska ruta za narkotike

Podgorica – Crna Gora ostaje značajna švercerska ruta za narkotike, ocenjuje se u najnovijem izveštaju o strategiji međunarodne kontrole narkotika američkog Stejt departmenta. U izveštaju se takođe navodi da je Crna Gora učinila ograničen napredak u borbi protiv narkotika, ali i da „značajni izazovi ostaju“. Ukazuje se da je Crna Gora tranzitna zemlja za prenos heroina, kanabisa i kokaina u Zapadnu Evropu, zbog svoje pozicije na balkanskoj ruti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari