Podrška srpskim vladikama u Americi

Ostavite komentar


  1. Nisam vernik , ali poštujem hrišćanstvo.
    No drugo želim da kažem, kako pozorno pratim.sve izjave patrijarha Irineja sa ili bez gosta koji se grubo nameće , Vucic,,Predsednik Srbije, da ne mogu da verujem da mudar čovek , bogat znanjem bitnih za Život i opstanak Srba na svojim prostorima . Zbivs preko vode preveden!
    Patrijarha Irinejs je moguće na neki način „kupio ,“ Vučić, novcem ili obećanjima , i prevario mudru sedu glavu za kratko vreme.
    Irinej mora da shvati da je jedinstvo. Srba u njegovim svetim rukama ….

  2. Mogao bi patrijarh da posalje vucica da sredi te probleme tamo, ionako mu on uredjuje crkvenu politiku!

  3. Bolesno ambiciozni politikanti opet pokusavaju da usicare neki, ne zasluzni status, medju Srbima Amerike. To su potomci onih koji su Sv. Nikolaja isterali iz svojih redova a onda ga,kad se prestavio Gospodu, poceli slaviti kao svetog.

  4. Prevodjenje dijaspore pod jurisdikciju Carigradske patrijarsije trebalo je izvrsiti jos u vreme raspada SFRJ pa bi uradili nesto dobro za pravoslavlje,a ne samo za raskolnike iz Moskve.Ako ovo uspeju,za nas ima nade!
    Zamislite samo da je recimo Kosovo pod upravom Vaseljenskog patrijarha,sa njegovim cvrstim polozajem u Turskoj,nesto labavijem u Grckoj,a uglednom u Briselu.
    Da je bilo pameti,kao sto je nikad na vreme u Srba nema.A ni hrabrosti i junastva!.Sem g.Tupanjca,u crkvenim krugovima su mi ovi ljudi nepoznati,ali ugled americkog Irineja nadmasuje nas sveti sinod sa sve litijama..
    Nego,sto pre puta ne proverite dokumenta mitropolije crnogorsko primorske.Pa oni su i grb samovoljno za Amfilohija menjali..Sad stoje dva grba,da li je to po odlukama Sabora?

  5. DANAS je JEDINI list koji je uopste preneo ovu vest da su Srbi u Americi stali u odbrani svojih vladika… znaci jedini pravi novinari u Srbiji rade za list Danas. Ostali ili ignorisu (RTS, Pink) ili ponavljaju lazne optuzbe na racun vladika Longina, Maksima i Irineja (Politika) uz komentar da Patrijarh ide tamo da to kao resi. Tacno se vide ko stoji iza pokusaja da se SPC u Americi opet raskoli. Opet komunjarska posla. Sta da vam pricam kad je Politika nicim izazvano prenela izjavu Radmile Dimitrijevic. Ko se doticne ne seca: kljucni igrac (udbin) u prvom raskolu, ministarka koja je zabila noz u ledja Milanu Panicu pa zatim sluzila Slobi kao Ministar informisanja. Ej… nju su nasli kao branioc SPC i Srba u dijaspori? Da povracas. Iz prve ruke da vam potvrdim: nema nikakvih problema u SPC sto se tice vernika i vladika, sve je ovo izmisljeno i raspaljivano na najgori tabliodski nacin. Ako se ovo zavrsi kako se kuva… da se Beograd grubo umesa u autonomiju eparhije, pisace te jos mnogo toga na ovoj temi.

  6. Interesantno je da pismo podrske americkim vladikama, potpisano od sacice „vidjenih“ Srba, ne nudi ni jednu jedinu cinjenicu koja bi opovrgla glasne kritike vezane za neodgovorno trosenje crkvenih sredstava, samovolju i aroganciju vladike Dobrijevica a nadasve nema ni pomena o novom ustavu novoproglasene americke eparhije. Ocekivao sam mnogo inteligentnije i ubedljivije argumente od srpske „elite“ u Americi.

    1. A tebe kanda baš jako zdravo interesuje eparhija američka? A ne interesuje te vranjska ili dabrobosanska, bačka ili mileševska gde je spc utajio istinu i to pred narodom i bogom i sada očekuje da će kao takvi privući normalne ljude. Branili su zle i pogane ljude u svojim redovima a sada i međ’ narodom veličaju hulje, ološ i krimoščiće. Svako normalan i iole čist pred bogom bežaće od ovakve spc glavom bez obzira.

      1. Naravno da me u prvom redu interesuje sta se dogadja u mojoj eparhiji, narocito kada se ocigledno sprema i pokusava da legalizuje otimacina objekata i imanja koje su finansirali i gradili od sopstvenih (skromnih) sredstava srpski iseljenici i njihove porodice. Sada se odjednom pojavljuje nekolicina vladika koji bi da to stave pod svoju kontrolu i upravljanje protiv volje parohijana. A od ovih, koji su kao stali u odbranu svojih vladika, vecina se nikada nije ni pojavila u crkvi niti su su nesto konkretno doprineli novcem ili dobrovoljnim radom. Pojave se samo na banketim i prijemima gde mogu da se slikaju sa vladikama i „prestolonaslednikom“. To je sto se tice mog interesovanja za americku eparhiju – moram da priznam da mi nije bas najjasnije sta je svrha ostatka poruke ?!?

    2. Bravo Aleksa za kom.Sacica elite je ovo potpisala medju njima Divac koji lopte treba da se drzi.Organizivao je u NY gala veceru sa Vladokom i novac navodno u donavije pitaj Boga kome .Situacija je grozna gde je sada Divac da rastera poludele parohijane sa ukica koji demonstrirajj vec oar meseci protiv vladike.Bogu da se molimo da nas kosarkasi prestanu braniti.

Ostavite komentar


Društvo

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću 10

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, okrivljenom da je u Malom Orašju i Duboni iz automatske puške i pištolja 23. maja prošle godine ubio devetoro mladih i pokušao da ubije još 20, od kojih je 12 teško ranio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.