Nacionalna agencija za regionalni razvoj, u saradnji sa mrežom regionalnih razvojnih agencija, objavila je javni poziv za podršku udruženjima preduzetnika. Program predviđa pružanje bespovratne finansijske podrške udruženjima preduzetnika u Republici Srbiji za realizaciju projekata koji će doprineti unapređenju rada udruženja preduzetnika i njihovih članova.

Ciljevi programa su jačanje kapaciteta udruženja preduzetnika i proširenje spektra usluga koje pružaju svojim članovima, afirmacija udruživanja i povezivanja preduzetnika, doprinos podizanju nivoa preduzetničke kulture, ravnomerniji regionalni razvoj preduzetništva, uspostavljanje i razvijanje partnerskog odnosa između javnog i privatnog sektora.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 11.300.000 dinara. Minimalna suma dostupna udruženjima preduzetnika je 100.000 dinara, a maksimalna 500.000 dinara. Javni poziv za podršku udruženjima preduzetnika će trajati do 29. jula 2011. godine, dok je krajnji rok za završetak svih aktivnosti odobrenih projekata 30. novembar 2011. godine.

Projekti za koje će se odobravati sredstva treba da se odnose na opšte usavršavanje menadžmenta i zaposlenih u članicama udruženja, kroz obuke koje obezbeđuju kvalifikacije od zajedničkog interesa za članove udruženja, poslovnu saradnju naučno-istraživačkih i obrazovnih institucijama, velikih preduzeća i multinacionalnih kompanija. Finansiraće se i izrada projekata za podsticanje razvoja preduzetništva na lokalnom nivou i za posebne ciljne grupe: mladi, žene preduzetnici, izbegla i raseljena lica, invalidi. Novčana sredstva mogu biti data i za učešće na sajmovima i izložbama (troškovi iznajmljivanja, postavljanja i vođenja štandova udruženja, pod uslovom da se organizuje nastup članova udruženja koji prvi put učestvuju na određenom sajmu ili izložbi) i za administrativne troškove, koji se odnose na promotivne aktivnosti za privlačenje novih članova i poslovnih partnera, organizaciju radionica, sajmova, izložbi, takmičenja i konferencija kojima se podstiče razmena znanja, poslovno povezivanje i umrežavanje.

Pravo učešća u ovom programu imaju udruženja preduzetnika, koja su upisana u Registar udruženja Agencije za privredne registre ili su otpočela proces preregistracije, i udruženja koja se bave umetničkim i starim zanatima. Podnošenje prijava u Požarevcu vrši se kod Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari