Poznato je da Sremci rado piju vino, ali iz čuvenog iriškog podruma više ne. Sticajem okolnosti podrum je u dosta teškom stanju, proizvodnja je prekinuta, a postojala je i realna opasnost da ovaj iriški brend polako ode u zaborav. U nameri da ponovo ožive vinogradarstvo lokalna vlast uz pomoć vojvođanske vlade traži strateškog partnera.

Podrum „Irig“ je kapaciteta 550 vagona vina i strateški partner bi uz plan podizanja najmanja nekoliko hiljada hektara novih zasada vinograda morao da ima i proizvodnju kvalitetnih vina.

– U poslednjih nekoliko godina bilo je mnogo lutanja kada je u pitanju privatizacija Podruma „Irig“. Načinjene su greške davanjem u zakup podruma onima koji su tu samo pretakali, umesto da su proizvodili vino. Izgubljeno želimo da nadomestimo upravo davanjem u višegodišnji zakup nekom istinskom vinaru – kaže predsednik Opštine Vladimir Petrović.

Podrum „Irig“ osnovan pre osamdeset godina, uz finansijsku pomoć tadašnje Dunavske banovine, a godinama je bio okosnica razvoja opštine. Pored grožđa ubranog sa nekoliko hiljada hektara sopstvenih vinograda prerađivao je i ono proizvedeno od hiljade kooperanata iz desetak sela. Poslednjih desetak godina, nakon lutanja u privatizaciji, mnogo toga je propalo. Hiljade hektara vinograda sada stoji zaraslo u korov, a Podrum „Irig“ nakon nekoliko neuspelih zakupa od 2006. godine zvrji prazan. Zato ovde šansu povratka vinogradima i vinu vide u projektu Vlade Vojvodine nazvanom „Vinski Srem“, koji je podražalo i resorno ministarstvo Vlade Srbije.

– Ovaj projekat smo odmah prihvatili. Očekujemo da njegove podsticajne mere zainteresuju mlade proizvođače, a novi zasadi su mogući na više hiljada hektara – kaže Vladimir Petrović i dodaje da bi to bio pravi impuls oživljavanju i rehabilitaciji vinarstva u Irigu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari