Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je glavni muftija Muamer Zukorlić, podržao je Platformu za promenu Ustava Islamske zajednice u BiH. Kako saopštava Mešihat, „posebno je podržana orijentacija učvršćivanja jedinstvene Islamske zajednice“.


Mešihat je, dodaje se, usvojio zaključke kojim podržava inicijativu za promenu Ustava i potencira orijentaciju prema učvršćivanju jedinstvene Islamske zajednice i ustavnog uređenja koje će imati za cilj efikasnije funkcionisanje svih organa Islamske zajednice. Stav Mešihata dostavljen je Islamskoj zajednici BiH. Prema proceduri, javna rasprava o predloženom nacrtu trajaće najverovatnije do 25. marta 2013. godine. Po okončanju javne rasprave, Rijaset Islamske zajednice BiH će ovaj dokument, nakon što ga usvoji u konačnoj formi na narednoj sednici, uputiti Saboru IZ na usvajanje.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice – Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je reis-ul-ulema Adem Zilkić. Prva, IZ u Srbiji, organizaciono je povezana sa Islamskom zajednicom u BiH i priznaje tamošnjeg reis- ul- ulemu za vrhovnog poglavara, a druga, IZS, želi da bude samostalna. Skoro dve godine, uz posredovanje Turske i turskog verskog poglavara Mehmeda Gormeza, traju pregovori o ujedinjenju verske zajednice ovdašnjih muslimana, ali su do sada bili neuspešni.

Novi reis -ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je na tom mestu prošlog novembra zamenio Mustafu Cerića, izjavio je nedavno da je ta verska zajednica potpuno predana povratku duhovnog i institucionalnog jedinstva muslimana u Srbiji i da „duboko pati i žali“ zbog postojećih podela. On je izrazio uverenje da, umesto patnje i žalosti, mogu doći mir i zadovoljstvo uspostavljanjem jedinstva zajednice muslimana u Srbiji, jer je to način koji će omogućiti, kako je rekao, slobodu i autonomiju Islamske zajednice i osigurati da muslimani u Srbiji mogu ostvariti svoje duhovne potrebe. „Država Srbija ima odgovornost u osiguravanju slobode i autonomije Islamske zajednice i punu primenu međunarodnih standarda o slobodi vere, koji ne dozvoljavaju mešanje vlasti u unutarašnja pitanja verskih zajednica“, rekao je Kavazović u intervjuu agenciji Fena

Objašnjavajući značaj predloženih izmena Ustava IZ, predsednik Sabora Islamske zajednice BiH Safet Softić je rekao da će one doneti „bitne izmjene“ u organizaciji ove verske zajednice. ‘’Rijaset ne bi bio više strukturiran u ovakvoj formi kao do sada. Došlo bi do formiranja nekoliko uprava unutar Rijaseta IZBiH. Muftije ne bi bile birane u sastav Rijaseta, već bi činile vijeće muftija i imali jasno utvrđene nadležnosti unutar IZBiH. Te bi promjene u Platformi unijele značajne novine unutar Zajednice’’, izjavio je Softić za agenciju Anadolija. Softić očekuje da Sabor Islamske zajednice BiH u prvoj polovini aprila održi sednicu na kojoj će usvojiti Platformu za promenu Ustava Islamske zajednice u BiH „ Sabor bi donosio amandmane koji bi, također, išli u javnu raspravu. Tako bi juna 2013. godine dobili novi Ustav’’, najavio je Softić.

Platforma se bavi i odnosima Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori. ‘’U odnosima IZ u BiH sa zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pa i dijaspori, u Platformi se naglašava pojačavanje organskog jedinstva cjelokupne zajednice. Daje je mogućnost da se Zajednica proširi i na neka druga područja“, kazao je Softić.

Sve za jedinstvo

Reis-ul-ulema Kavazović je rekao da će,kao verski poglavar, preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se postiglo jedinstvo muslimana u Sandžaku. On je pozvao rukovodstvo dve islamske zajednice da svojim delovanjem doprinesu očuvanju zajedničkih vrednosti muslimana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari