Biblioteka „Jovan Tomić“, u saradnji sa OŠ „Živko Ljujić“, počela je rad na svom prvom pozorišnom projektu. Reč je o dečjoj predstavi „Ma, šta mi reče“, koju po tekstu Ljubivoja Ršumovića režira Vladimir Dulanović Toki.

– Komad je zamišljen kao kolaž stihova jednog od naših najčitanijih pesnika za decu , koji ima za cilj da afirmiše lepotu govora i čistotu srpskog jezika. Rad na predstavi „Ma, šta mi reče“ , čiju je dramatizaciju uradio Ljuba Mirković, okupio je mlađanu glumačku ekipu od petnaestak osnovaca, uzrasta od devet do 12 godina, od kojih većina debitira u ovakvoj vrsti projekta. Komad ne prati konkretnu priču , ali obiluje zanimljivim i komičnim scenama, tako da očekujem da će biti prijemčiv za najmlađu publiku – kaže reditelj predstave Vladimir Dulanović, koji je od 1992. do 2005. godine ostvario dvadesetak zapaženih rediteljskih ostvarenja, među kojima se izdvajaju „Ždralovo perje“, „Garavi sokak“, „Mali princ“, „Naša deca“, „Crvenkapa“. Ekipu koja će se potruditi da se ovaj projekat realizuje na pravi način čine i profesori Gordana Boranijašević i Ivica Stojanović, učiteljica Stojka Bjelak, dok će se za scenografiju i ovog puta pobrinuti Borisav Boća Aničić.

Rad na predstavi počeo je pre desetak dana, trenutno se izvode čitalačke probe, a premijera je planirana za početak naredne godine. Sva izvođena predstave u našem gradu biće upriličena isključivo u prostorijama Biblioteke, te će specijalno za ovakvu vrstu projekata biti napravljena mini montažna scena .

– Kako bi privukla publiku, obogatila sadržaje i upotpunila poetsko-muzičke programe, gradska Biblioteka ima nameru da u sopstvenoj režiji realizuje i različite pozorišne projekte, a prvi takav pokušaj je upravo predstava „Ma, šta mi reče“. Planirali smo da to budu svojevrsne škole glume koje bi promovisale talenat i kreativnost naših sugrađana. Da bi ostvarili ovakve zamisli, potrebna nam je podrška sponzora i ovim putem ih pozivam da nam se pridruže i pomognu da uradimo lepu i korisnu stvar za našu decu i grad u kome živimo – ističe Boško Stanić, direktor Biblioteke „Jovan Tomić“, pod čijim se okriljem, uporedo sa dečjom predstavom, radi i duo-drama „Čekajući Marčela“ , po tekstu italijanskih autora Stefana Ričija i Đani Forta. Uloge i režiju potpisuju Ivica Stojanović i Vladimir Dulanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari