Realizacija kapitalnih investicija u opštini Veliko Gradište predstavlja preduslov za unapređenje kvaliteta života građana kao i realizaciju ambicioznih planova razvoja turizma oslonjenog na poljoprivrednu proizvodnu – rezimirano je prilikom posete predsednika opštine Dragana Milića, sa saradnicima, lokacijama na kojima su započeti ili se završavaju radovi na izgradnji infrastrukturnih objekata.

Najvažnija investicija je izgradnja vodoizvorišta u naselju Ostrovo, čijim završetkom bi bio rešen problem vodosnabdevanja za većinu naselja. Ovaj projekat prema rečima predsednika opštine Dragana Milića vredan je 4,5 miliona evra i realizuje se iz sredstava IPA fondova, pod vođstvom Austrijske razvojne agencije (ADA). – Za sada su iskopana dva od ukupno tri bunara i radi se na fabrici za preradu vode čiji završetak se očekuje do kraja godine. Ono što je značajno jeste da se kroz komparativnu studiju ispita opcija da se u okviru projekta umesto vodotornja uradi magistralni potisni cevovod od autokampa do Konglavice čime bi bila završena i druga etapa generalnog projekta i voda bi bila dostupna naseljima u podnožju Konglavice koja nisu priključena na vodovodnu mrežu. Obavezne faze obuhvataju izgradnju bunara, postrojenja za preradu vode, potisnog cevovoda ispod Srebrnog jezera, priključak na postojeću vodovodnu mrežu i izradu komparativne studije koja će definisati najoptimalnije rešenje povezivanja novog postrojenja i postojeće mreže. Ova investicija treba da se završi u roku od godinu i po dana, a zatim sledi druga faza koja predviđa snabdevanje zdravom pijaćom vodom naselja oko čitavog jezera i izgradnju kanalizacije, dok bi u trećoj fazi vodovodna mreža trebalo biti proširena do svih naselja, rekao je Milić.

Pored toga, povoljne vremenske prilike ovih dana dozvoljavaju završetak mnogih radova, ali i obavljanje pripremnih radova za neke koji će biti započeti u proleće. U naselju Ljubinje završena je rekonstrukcija krova na Osnovnoj školi i nedavno je okončano uređenje terena za male sportove. U izgradnji je put Kurjače- Kličevac, a uz pomoć NIS-a i Republičke direkcije za puteve asfaltirano je 500 metara puta u Sirakovu. U Velikim Gradištu obavlja se asfaltiranje šetne staze u dužini od 1.735 metara, a prema najavama predsednika opštine na proleće se planira njeno produženje za 1.500 metara, čime bi se spojili centar grada i naselje Beli bagrem. Takođe, ovih dana nekoliko ulica u gradu je asfaltiranjem dobilo novi izgled. Dužina ulica je oko 1.600 metara, vrednost investicije je oko 20 miliona dinara i sprovodi se uz pomoć JP „Putevi Srbije“. Na putu za Požeženo izvode se radovi na potisnom cevovodu „Majur“ u dužini od 1.100 metara i završetkom ove investicije povećaće se količina vode u ovom delu grada za 40 odsto. U Belom bagremu u toku su radovi na glavnoj kanalizacionoj liniji „Južni tok“, vrednost investicije je 14,5 miliona dinara i realizuje se uz pomoć Direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede.

Pored predsednika opštine Dragana Milića, u obilasku radova su bili i njegov zamenik Slađan Marković, predsednik Skupštine opštine Tomislav Ivanović i direktor Direkcije za izgradnju Boban Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari