U Malom Zvorniku kod starog železnog mosta na Drini, sa leve strane magistralnog puta Loznica-Ljubovija, nalazi se veliko kameno brdo u čijoj utrobi je čitav splet tunela i prostorija.

Prema kazivanju upućenijih Malozvorničana, u periodu od 1932. do 1934. godine, po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, tu je izgrađen podzemni grad za skrivanje kralja i njegove svite. Ovo podzemno sklonište koje predstavlja lavirint odaja namenski iskopanih u kamenu za, kako se pretpostavlja, kraljevo ratno komandno mesto, još predstavlja misteriju, jer nikada nije potpuno istraženo.

Za sada se zna da se duž centralnog hodnika dugog preko kilometar nalazi sedamdesetak različitih odaja, predviđenih za duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom. Ovaj objekat, međutim, nikada nije korišćen, a svih ovih godina nedostupan je javnosti, zbog čega se malo šta o njemu zna.

Načelnik opštinskog Odeljenja za privredu u Malom Zvorniku Branko Radić kaže da lokalna vlast namerava da ovaj neobičan a sada krajnje zapušten objekat uredi, kako bi postao jedinstvena turistička atrakcija. – Potrebna su, međutim, velika ulaganja, zbog čega će se opština za pomoć obratiti nadležnim republičkim ministarstvima i institucijama – navodi Radić.

U neposrednoj blizini podzemnog grada nalazi se ulaz u prostor u obliku krsta koji podseća na pećinsku crkvu. Sve upućuje na to da su vojnici i radnici koji su gradili kraljevu podzemnu rezidenciju, pravili uporedo i ovaj hram. Sedam decenija je ovo mesto bilo zapušteno i zaboravljeno, tako da se do 2003. godine mislilo da je to samo jedan od ulaza u sklonište. Najveće zasluge za njegovo otkrivanje ima sveštenik Mileta Tovarović, čijim dolaskom u malozvorničku parohiju je počelo rasčišćavanje ovog prostora. – Tek kada smo očistili dva unakrst prokopana hodnika dužine od po 33 metra, pred nama se ukazao i oltarski deo – priča sveštenik Mileta Tovarović, koji poslednjih pet godina u ovom pećinskoj bogomolji obavlja bogosluženje svakog poslednjeg petka u mesecu, kao i na nekoliko velikih crkvenih praznika.

 

Služba u pećinskom hramu

Svake godine, na dan Svetog velikomučenika Prokopija, krsne slave Malog Zvornika, organizuje se litija koja kreće od crkve u centru mesta a završava službom u pećinskom hramu. Nedavno je na Krstovdan, 27. septembra, proslavljena prva krsna slava neobičnog hrama, kojoj su prisustvovali vernici sa obe obale Drine. Tovarović kaže da će se od proleća služba obavljati svakog petka a subotom služiti liturgija za sve upokojene u reci Drini. Završeno je i idejno rešenje za uređenje pećinske crkve a zahvaljujući prilozima vernika uskoro bi trebalo da počne realizacija tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari