Pogačice sa čvarcima su ukusno slano, hrskavo pecivo, koje posebno prija zimi, uz jogurt ili omiljeni topli napitak. Odličan su izbor za bogat doručak, užinu ili večeru, a u njihovom slasnom ukusu uživaju sve generacije.
Pogačice sa čvarcima mogu se spremiti na više načina, a mi smo odlučili da danas sa vama podelimo jedan starinski recept sa preklapanjem testa, koji donosi savršen rezultat:
Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
Za dizano testo:
- 40 g svežeg kvasca (1 kocka)
- 500 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 900 g glatkog brašna
- 100 ml suncokretovog ulja
- 100 g pavlake (pola šolje)
- soli po ukusu
Za punjenje:
- 350 g čvaraka
- 50 g svinjske masti
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema:
- Toplo mleko, šećer i kvasac pomešajte i ostavite deset minuta na toplom mestu da se aktivira.
- U veću činiju stavite glatko brašno, dodajte aktivirani kvasac, zatim ostale sastojke i zamesite glatko testo. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da naraste, oko 45 minuta. Nikada ne ostavljajte testo pored prozora ili na mestu gde je hladno i gde je promaja, jer neće dobro da naraste.
- Čvarke sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa ako je imate. Pomešajte ih sa mašću na sobnoj temperaturi da dobijete namaz kojim ćete premazati testo.
- Nadošlo testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na oko pola centimetra debljine. Pokrijte ga polovinom namaza i preklopite testo. Razvaljajte, prekrijte ostatkom, preklopite i ostavite da odstoji 20-ak minuta kako bi se lakše rasklagijalo.
- Kada malo naraste, razvaljajte ga na oko 1 centimetar debljine, preklopite i okruglom kalupom ili čašicom za rakiju isecite pogačice.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Pleh (veliki iz rerne) obložite pek papirom i na njega stavite pogačice tako da budu razmaknute 2 centimetra, jer će tokom pečenja narasti.
- Pomešajte žumanca i mleko, pa premažite pogačice. Ostavite da se dižu još petnaestak minuta, a zatim ih pecite oko 20-ak minuta dok ne porumene.
- Ostatak testa izmešajte i ponovo napravite pogačice sa čvarcima. Ukoliko želite da izbegnete ove ostatke testa, umesto okruglih, od testa napravite pogačice četvrtastog oblika ili deblje štanglice.
- Pogačice sa čvarcima poslužite tople, mada su i hladne jako ukusne. Prijatno!
Izvor: Index.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.