pogačice sa čvarcimaFoto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Pogačice sa čvarcima su ukusno slano, hrskavo pecivo, koje posebno prija zimi, uz jogurt ili omiljeni topli napitak. Odličan su izbor za bogat doručak, užinu ili večeru, a u njihovom slasnom ukusu uživaju sve generacije.

Pogačice sa čvarcima mogu se spremiti na više načina, a mi smo odlučili da danas sa vama podelimo jedan starinski recept sa preklapanjem testa, koji donosi savršen rezultat:

Pogačice sa čvarcima

Sastojci:

Za dizano testo:

  • 40 g svežeg kvasca (1 kocka)
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 900 g glatkog brašna
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 g pavlake (pola šolje)
  • soli po ukusu

Za punjenje:

  • 350 g čvaraka
  • 50 g svinjske masti

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema:

  1. Toplo mleko, šećer i kvasac pomešajte i ostavite deset minuta na toplom mestu da se aktivira.
  2. U veću činiju stavite glatko brašno, dodajte aktivirani kvasac, zatim ostale sastojke i zamesite glatko testo. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da naraste, oko 45 minuta. Nikada ne ostavljajte testo pored prozora ili na mestu gde je hladno i gde je promaja, jer neće dobro da naraste.
  3. Čvarke sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa ako je imate. Pomešajte ih sa mašću na sobnoj temperaturi da dobijete namaz kojim ćete premazati testo.
  4. Nadošlo testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na oko pola centimetra debljine. Pokrijte ga polovinom namaza i preklopite testo. Razvaljajte, prekrijte ostatkom, preklopite i ostavite da odstoji 20-ak minuta kako bi se lakše rasklagijalo.
  5. Kada malo naraste, razvaljajte ga na oko 1 centimetar debljine, preklopite i okruglom kalupom ili čašicom za rakiju isecite pogačice.
  6. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Pleh (veliki iz rerne) obložite pek papirom i na njega stavite pogačice tako da budu razmaknute 2 centimetra, jer će tokom pečenja narasti.
  7. Pomešajte žumanca i mleko, pa premažite pogačice. Ostavite da se dižu još petnaestak minuta, a zatim ih pecite oko 20-ak minuta dok ne porumene.
  8. Ostatak testa izmešajte i ponovo napravite pogačice sa čvarcima. Ukoliko želite da izbegnete ove ostatke testa, umesto okruglih, od testa napravite pogačice četvrtastog oblika ili deblje štanglice.
  9. Pogačice sa čvarcima poslužite tople, mada su i hladne jako ukusne. Prijatno!

Izvor: Index.hr

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari