Niko odgovoran za smrt vodnika na Pešteru: Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru oglasilo se nenadležnim 1Foto: S. Novosel

Na treću godišnjicu pogibije vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom generalne probe vežbe Vojske Srbije na Pešteru, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru oglasilo se kao nenadležno za vođenje istrage o tom slučaju i nadležnost prebacilo na Osnovno tužilaštvo u tom gradu, izjavio je danas FoNetu advokat Stojkovićeve porodice Nikola Lakić.

Stojković je bio komandir oklopnog transportera, a tokom generalne probe za vežbu ugušio se od gasa halon, koji se služi za sprečavanje požara u tom vozilu tako što isisava kiseonik.

Do danas nije objašnjeno zašto se to dogodilo i koji je uzrok, niti su nalazi istrage saopšteni javnosti, advokatu i porodici.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Stojković umro zbog toga što mu je „iznenada pozlilo“, što su naknadno demantovali zvanični nalazi obdukcije, koji su pokazali da je umro usled gušenja gasom.

Prethodno su to rekli i vojnici iz transportera, kojima je on pomogao da se evakuišu i tako spasu živote, ali zvanična verzija Vojske je i dalje da je umro jer mu je „iznenada pozlilo“.

Izvori FoNeta iz VS rekli su da su članovi posade transportera bili izloženi pritiscima da promene izjave o tom događaju, a nuđeni su im i zaposlenje za supruge, bolja formacijska mesta i slično.

Advokat Stojkovićeve porodice Nikola Lakić ocenio je da „prebacivanje loptice“ sa tužilaštva na tužilaštvo služi da se taj slučaj rastegne unedogled i prepusti zaboravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari