Trojica radnika rudnika Grot Nenad Vasiljević iz Gnjilana, Dragan Marjanović i Čeda Stojković iz sela Radovnice kod Trgovišta poginuli su, dok je 12 radnika povređeno kada se vozilo koje ih je nakon noćne smene prevozilo kućama sletelo sa puta u provaliju kod sela Kriva Feja u neposrednoj blizini rudnika. Nesreća se dogodila juče nešto pre sedam sati. Vozilo je sletelo sa uzvišenja na lokalnom putu i nakon više prevrtanja zaustavilo se u šumarku čije je drveće sprečilo još veću nesreću.

– U kamionu koji je preuređen kao autobus za prevoz rudara, u trenutku nesreće nalazilo petnaest do 20 rudara. Uzrok nesreće može biti kvar, ili neprimerena brzina koji su doveli do toga da vozilo skrene sa lokalnog puta i ode u provaliju na oko 150 metara od puta. Istraga će utvrditi uzroke ove teške nesreće, kaže za Danas portparol PU u Vranju Dragan Stamenković.

– Na mestu nesreće odmah su došle sve službe rudnika Grot, naše sanitetsko kao i terenska vozila rudnika su se uključila u pružanje pomoći. Iz Vranja je stiglo jedno sanitetsko vozilo, tako da su svi povređeni odmah prebačeni u Zdravstveni centar u Vranju – rekla je novinarima Marija Denković, rukovodilac službe bezbednosti u Grotu. Načelnik Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja u Zdravstvenom centru u Vranju dr Ljubiša Stojiljković potvrdio je za Danas da je na ovom odeljenju prva pomoć ukazana dvanaestorici radnika, ali da niko od povređenih nije životno ugrožen.

– Svi zbrinuti imaju povrede glave, kao i prelome rebara, skočnog zgloba, potkolenice, ruke – naveo je Stojiljković navodeći da se „zdravstveno stanje povređenih prati i da će se u skladu sa analizama preduzimati konkretne mere lečenja“. On je naveo da je jedan od rudara sa povredom vratnog pršljena, zbog prirode povrede poslat na dalje lečenje na odeljenje Neurohirurgije KC u Nišu.

Svakodnevno putovanje

Selo Kriva Feja na čijoj se teritoriji nalazi rudnik olova i cinka Grot, nalazi se na oko četrdeset kilometara od Vranja i većina od oko 350 zaposlenih svakodnevno putuje na posao iz vranjske i susednih opština do radnog mesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari