Za pogibiju petorice američkih i jednog avganistanskog vojnika u junu u Avganistanu kriva je greška u komunikaciji koja je dovela do „prijateljske vatre“, navedeno je u izveštaju o vojnoj istrazi.

U izveštaju koji je u četvrtak objavila glavna komanda američke vojske, koja nadgleda operacije u Avganistanu, kao uzroci incidenta navode se kolektivna greška vojnika, komandanata i pripadnika vazduhoplovnih snaga tokom izvršenja zadatka. Pet Amerikanaca i jedan Avganistanac greškom su bili tretirani kao neprijatelji i napadnuti bombama lansiranim iz aviona.

U izveštaju se dodaje da je posada aviona bombardera izvršavala potvrđeno naređenje, ali istražitelji smatraju da članovi posade nisu preduzeli sve neophodne mere da bi bili sigurni gde su locirane prijateljske snage. Neimenovani pripadnici kopnenih snaga u izveštaju su okrivljeni za nepravilno izveštavanje o položaju trupa i za to što nisu znali da oprema bombardera za ciljanje ne može da detektuje oznake prijateljskih snaga koje su američke kopnene snage koristile u operaciji izvedenoj 9. juna.

Ti propusti doveli su do pogrešnog zaključka da su američki i avganistanski vojnici, na koje je ciljano iz aviona, bili avganistanski pobunjenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari