U dvorištu Osnovne škole u naselju Turija u opštini Kučevo,mestu odakle je krenuo u Narodnoooslobodilačku borbu protiv fašizma učitelj Veljko Dugošević, i osnivač Požarevačkog partizanskog odreda,održana je prigodna svečanost posvećena 71-godišnjici pogibije ovog narodnog heroja kao i 71 godina od Ustanka i revolucije naših naroda i narodnosti u Drugom svetskom ratu.

Ispred biste postavljene u dvorištu škole u Turiji koja nosi Veljkovo ime, delegacije SUBNOR-a opštine Kučevo,Braničevskog okruga,škola i ustanova položile su cveće,a zatim je o životnom putu,borbi i pogibiji Veljka Dugoševića, u ime organizatora Opštinskog odbora Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata opštine Kučevo,govorio je Dragutin Blagojević.

– Danas smo se okupili na ovom istorijskom mestu,jednom od istorijskih mesta u Srbiji,koje ne sme da se zaboravi. U drugoj polovini jula 1941.godine u stanu narodnog heroja Veljka Dugoševića u Turiji, koji je bio uz školu, održan je poslednji parzizanski sastanak sa komunistima iz ovog sela i Kučeva,na kome je odlučeno da se krene u borbu za konačno oslobođenje. Za komadanta imenovan je Veljko Dugošević,rekao je predsednik OO SUBNOR-a Kučevo,Dragutin Blagojević.

-Na današnji dan 1941.godine,tačno pre 71. godinu herojskom smrtu je okončao svoj život junak,vizionar i revolucionar,učitelj Veljko Dugošević,rođen u ravnom i pitomom Sremu 13.avgusta 1910.godine. Dolaskom u Turiju kao ućitelj Veljko Dugošević postaje miljenih meštana i okoline, a kada je počeo ustanak, on je bio među prvim organizatorima i formiranja požarevačkog partizanskog odreda. Polovinom septembra 1941.godine,odred je narastao na 1.200 boraca pristiglih sa područja od Kušiljeva-Žabara i Požarevca,zatim od Donjeg Milanovca,Rudne Glave do Petrovca na Mlavi. U ranim jutarnjim satima na dan pogibije u zasedi koju su pripremili četnici,štiteći oodstupnicu svojim ratnim drugovima,Veljko je ostao sam nepredajući se,junački je poginuo od neprijateljskog rafala u momentu prebacivanja na drugu stranu terena pokušavajući da se izvuče iz obruča. Njegove poslednje reči bile su: ,,Spasao sam prateću četu,nisu uspeli da nas unište’’, istakao je Blagojević.

Osnovna škola ,,Veljko Dugošević’’ u Turiji sa 155 učenika ima jedan moto da neguje tradicije i vrednosti na kojima počiva jedan narod i koji nikako ne treba zaboraviti,istakla je direktorka škole Milica Ilić. -Imam čast da zajedno sa mojim učenicima,nastavnicima,celim kolektivom,gostima obeležimo 71-godinu od pogobije našeg narodnog heroja i učitelja po kojem naša škola nosi ime, Veljka Dugoševića.Mnogo je vremena,godina i dana prošlo,ali lepo je pamtiti tako veliku ulogu koju je imao jedan učitelj,jedan čovek zajedno sa svim ostalim ljudima koji su odlučili da se bore ne razmišljajući o svojim životima da li će preživeti ili ne za jednu ideju koja se zove sloboda. A,nema vremena koje ograničava taj cilj koji je veličanstven,jer reč sloboda nema vremenske granice, rekla je Milica Ilić.

Povodom proslave i dobre saradnje sa školom i opštinskim SUBNOR-om Kučevo, predsednik gradskog i okružnog odbora SUBNOR-a Čačak Pantelija Vasović direktorki Osnovne škole ,,Veljko Dugošević’’ iz Turije Milici Ilić,uručio je knjige.

Ovoj svečanosti u Osnovnoj školi ,,Veljko Dugošević’’ u Turiji prisustvovali su predsednik opštine Kučevo,Zoran Milekić sa saradnicima, preživeli borci kučevačkog kraja,predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Braničevskog okruga Žarko Tepšić, delegacija SUBNOR-a opštine Čačak,profesori i učenici škole kao i meštana Turije. Učenici osnovne škole iz turije izveli su i prigodan kulturno-umetnički program posvećen Veljku Dugoševiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari