U dvorištu Osnovne škole u naselju Turija u opštini Kučevo, mestu odakle je krenuo u Narodnoooslobodilačku borbu protiv fašizma učitelj Veljko Dugošević, i osnivač Požarevačkog partizanskog odreda, održana je prigodna svečanost posvećena 70-godišnjici pogibije ovog narodnog heroja kao i 70 godina od ustanka naših naroda i narodnosti u Drugom svetskom ratu.

Ispred biste postavljene u dvorištu škole u Turiji koja nosi Veljkovo ime paroh Nikola Soldatović održao je pomen, delegacije SUBNOR-a opštine Kučevo, Braničevskog okruga, škola i ustanova položile su cveće, a zatim su učenici izveli kulturno-umetnički program.

Ovoj svečanosti u Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ u Turiji prisustvovali su predsednik opštine Kučevo, Zoran Milekić sa saradnicima, preživeli borci, predstavnici škola i ustanova koje nose Veljko ime iz Beograda, Rume, Braničeva i drugih mesta iz Srbije, profesora i učenika škole kao i meštana Turije. Učenici osnovne škole iz turije izveli su prigodan kulturno-umetnički program posvećen Veljku Dugoševiću, a zaslužnim organizacijama, ustanovama i pojedincima uručene su plakete i zahvalnice.

– Na današnji dan18. novembra 1941. godine, tačno pre 70 godina herojskom smrtu je okončao svoj život junak, vizionar i revolucionar, učitelj Veljko Dugošević, rođen u ravnom i pitomom Sremu 13. avgusta 1910. godine. Dolaskom u Turiju kao ućitelj Veljko Dugošević postaje miljenih meštana i okoline, a kada je počeo ustanak, on je bio među prvim organizatorima i formiranja požarevačkog partizanskog odreda. Polovinom septembra 1941. godine, odred je narastao na 1.200 boraca pristiglih sa područja od Kušiljeva-Žabara i Požarevca, zatim od Donjeg Milanovca, Rudne Glave do Petrovca na Mlavi. U ranim jutarnjim satima na dan pogibije u zasedi koju su pripremili četnici, štiteći oodstupnicu svojim ratnim drugovima, Veljko je ostao sam nepredajući se, junački je poginuo od neprijateljskog rafala u momentu prebacivanja na drugu stranu terena pokušavajući da se izvuče iz obruča. Njegove poslednje reči bile su: „Spasao sam prateću četu, nisu uspeli da nas unište“, istakao je sekretar OO SUBNOR-a Kučevo Stevan Ilić, evucirajući uspomenu na Veljka Dugoševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari