Zvaničnici palestinskog pokreta Hamas potvrdili su sinoćda je u izraelskom bombardovanju u pojasu Gaze poginuo ministar unutrašnjih poslova Said Siam. Televizijska stanica bliska Hamasu javila je da Siam poginuo kada raketa pogodila njegovu kuću. Poginuli su i njegov brat i nekoliko drugih rođaka. Siam se smatrao jednim od pet najznačajnijih zvaničnika pokreta Hamas u pojasu Gaze. Izraelska vojska se potvrdila da je napala Siamovu kuću.

Hiljade prestrašenih Palestinaca napustili su svoje domove dok izraelske borbene trupe napreduju ka naseljenim stambenim oblastima Gaza Sitija, saopštili su svedoci. Uz podršku helikoptera, tenkova i teškog naoružanja, izraelske trupe zašle su dublje u grad čime su ostvarile izvesnu prednost u odnosu na borce Hamasa. Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći gađala 70 vojnih meta uključujući i džamiju koja se koristi kao skladište oružja. Nebo je ispunjeno gustim, crnim dimom od artiljerijske vatre. Dopisnici sa lica mesta javljaju da ljudi stoje na balkonima zapomažući da im se pruži pomoći da budu evakuisani. Dodaje da je stanovništvo gladno i prestrašeno i da nema struje. Mediji prenose da Palestinci glavom bez obzira napuštaju svoje domove u pidžamama ne bi li sačuvali život. Broj stradalih u dvadesetodnevnom nasilju dostigao je 1.000 Palestinaca.

Još nije poznato da li će ovo biti kratkorajan nalet ili signal nove faze u razarajućoj izraelskoj ofanzivi protiv militanata Hamasa u Gazi. S druge strane, Izrael je najavio kratkotrajan prekid vatre kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći. U tom cilju vlada je formirala tim koji će nadgledati spasilačke napore. Uslovi života za više od 35.000 stanovnika Gaze su izuzetno teški. Gotovo jedna trećina stanovnika nema pristup vodi za piće, dok je više od polovine domaćinstava u mraku usled nedostatka struje. I dok se borbe u pojasu Gaze nastavljaju, na polju diplomatije intnezivirani su napori ne bi li se što pre okončalo krvoproliće. Šef pregovaračkog tima Izraela otputovao je u Kairo gde će sa zvaničnicima razgovarati o egipatskom planu o prekidu vatre. Generalni sekretar UN, koji je na turneji u regionu, sastao se sa regionalnim liderima u okviru intenzivnih diplomatskih napora u cilju okončanja sukoba.

Srbija apeluje na smirivanje ratnih dejstava

Beograd – Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje napade u pojasu Gaze i apeluje na smirivanje ratnih dejstava u kojima stradaju nedužni civili. Republika Srbija podržava odluku donetu u Savetu bezbednosti UN i pridružuje se apelu celog sveta u osudi nasilja na Bliskom istoku. Republika Srbija se zalaže za mirno rešavanje svih sukoba i poziva obe strane da obustave napade koji izazivaju humanitarnu katastrofu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari