Planinarke iz Bijelog Polja Zehra Balić i Ivona Jočić osvojile su Zlatni vrh na indijskim Himalajima visok 6.622 metra nadmorske visine, jedan od najviših vrhova indijskog dijela Himalaja koji se nalazi u regiji Ladak u indijskoj saveznoj državi Džamu i Kašmir, na samoj granici sa Tibetom, odnosno sa Kinom.


– Nakon što su osvojile svjetske vrhove Monblan, Kilimandžaro, Damavand, Zehra i Ivona su ostavile zastavu Bijelog Polja i na jednom himalajskih vrhova, kaže Milisav Šćekić, predsjednik Planinarskog kluba „Cmiljače“ iz Bijelog Polja čije su članice Zehra i Ivona.

Planinarke pričaju da je usponu na Himalaje prethodio osmodnevni treking kroz Ledenu pustinju, kako drugačije nazivaju Ladak, gdje su svakodnevno bile prinuđene da savladavaju prevoje od 4.700 do 5.200 metara nadmorske visine.

– Ovu ekspediciju organizovao je planinarski klub „Željezničar“ iz Beograda na čelu sa vodičem Zoranom Filipovićem i osim nas dvije, vrha je uspjelo da se domogne još pet planinara iz Srbije i jedan Indijac. Ovaj pohod smo iskoristile i za upoznavanje sa kulturom i tradicijom Indije. Obišli smo brojne budističke manastire skoncentrisane oko ladačke prestonice Leha-a. U Delhiju smo posjetili Humajanov grob, gdje je sahranjen jedan od šest mogulskih vladara koji su u 15 i 16. vijeku vladali Indijom, Qutub Minar, najviši toranj u sjevernoj Indiji iz 12 vijeka, koji označava mjesto prvog muslimanskog kralja, Lodi garden, baštu u kojoj se nalaze grobnice posljednjih sultana u Indiji, Staru džamiju, kao i novija svetilišta kakav je hindu hram Aškardam i Lotosov hram, pričaju Zehra i Ivona, i napominju da je nezaobilazna tačka na njihovom putu bio i Tadž Mahal.

– To je jedinstven spomenik ljubavi koji je Šah Džahan podigao u spomen na svoju preminulu suprugu Mumtaz Mahal. Inače za ovo remek djelo arhitekture čija je izgradnja trajala pune 22 godine bio je zadužen isti arhitekta koji je projektovao i Plavu džamiju u Istambulu. Napravljen od bijelog mermera sa utisnutim ornamentima od poludragog kamenja najgrandiozniji je od svih mauzoleja iz perioda mugalskih vladara u Indiji, ispričale su Zehra i Ivona.

Sada, upoznate sa ćudima Himalaja, sa gorostasnim Karakorum, Hindukuš i drugim vijencima koji se protežu iz Pamirskog čvora, Zehra Balić i Ivona Jočić već započinju pripreme za osvajanje Krova svijeta – Mont Everesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari