Otišao je iz Hemofarma na polovini prošle sezone kao najbolji srpski igrač u domaćoj klupskoj košarci, a samo nakon šest meseci provedenih u Makabiju doživeo je brojne tendenciozne kritike kojima nije bilo mesta na početku inostrane karijere najmlađeg igrača u seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije.

Na početku priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo u Litvaniji Milan Mačvan bio je raspoložen za priču o prvim iskustvima u Makabiju, ali i o snazi izabranika selektora Dušana Ivkovića pred kojima je najvažniji ispit na putu ka pisanju diplomskog rada na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

– Ne mislim da smo na osnovu znanja i iskustva inferiorniji u odnosu na selekcije koje će u Litvaniji težiti da se popnu na pobedničko postolje. Dokazali smo na poslednja dva prvenstva da vredimo i zato smatram da ćemo na šampionatu Starog kontinenta biti u grupi kandidata za neko od tri odličja – uveren je Mačvan, krilni centar srpske reprezentacije, na početku razgovora za Danas.

Kada govorimo o narednom šampionatu u Litvaniji, s obzirom na njegov kvalifikacijski značaj za Olimpijske igre u Londonu, gde je mesto srpske reprezentacije u krugu favorita?

– Konkurencija će biti možda i najjača od kada je ova generacija igrača zaigrala za reprezentaciju Srbije. Mada se još uvek sa sigurnošću ne može tvrditi da će svi pozvani igrači iz NBA lige nastupiti za svoje nacionalne timove, jasno je da će većina reprezentacija imati kvalitetnije sastave u odnosu na prethodne šampionate. Ne bih se bavio rivalima već isključivo našom selekcijom. Imamo igrače kadre da se adekvatno suprotstave svim konkurentima. Mada većina nas nije imala uspešne sezone u klubovima, poznato je da negujemo timsku igru u kojoj nema iskakanja.

Pomenuli ste prethodnu klupsku sezonu. Kakva je bila vaša s obzirom na to da ste prvi deo odigrali u Hemofarmu a ostatak u Makabiju?

– Mada sam u Hemofarmu bio jedan od lidera, mnogi su zaboravili da uprkos određenom stažu u seniorskoj konkurenciji, još spadam u kategoriju mlađih igrača. Zato su me i pogodile pojedine kritike nakon prelaska u Makabi. U Hemofarmu sam igrama zaslužio znatnu slobodu u igri, međutim po dolasku u izraelski klub moja se uloga u timu znatno promenila.

Da li ste bili spremni za epizodnu rolu na startu inostrane karijere?

– Naravno da jesam. Bio sam svestan da neću puno igrati. Tim je već imao jasnu fizionomiju, odlično su igrali u svim takmičenjima, tako da je moja minutaža od starta bila limitirana.

Čini li vam se da su opservacije u vezi sa vašim partijama u Makabiju bile preuranjene?

– Pogodile su me kritike koje nisu bile argumentovane. Mnogi su me doživeli kao već formiranog igrača, iako sam još uvek mlad i do dolaska u Makabi nikada nisam igrao u inostranstvu. Pričajući sa ljudima iz kluba dobio sam potvrdu da je uprava zadovoljna onim što sam pružio prethodnih meseci i da ću sledeće sezone dobiti više prostora u igri.

Da li je otežavajuća okolnost bila i odluka trenera Davida Plata da Blua sa mesta trojke pomeri na vašu poziciju krilnog centra?

– Sigurno da jeste. Blu je zaista dobar igrač, prelaskom na mesto četvorke naš napad je dobio na dodatnoj širini, budući da on ima sjajan šut koji je isprofilisao igrajući duži niz godina na poziciji krila. Imali smo Skorcijanidisa kao klasičnog centra i zbog dubine u ofanzivnom aspektu igre, bio nam je potreban igrač sa odličnim šutem za tri poena sa mesta krilnog centra.

Koliko je ta činjenica uticala da u pojedinim momentima nastupite kao petica, što nije vaša prirodna pozicija?

– Ne mogu da kažem da sam lutao u sistemu igre Davida Plata, ali je tačno da sam u pojedinim fazama igrao na mestu petice, što nije moja prirodna pozicija. Jasno je da ću za bolju reputaciju u timu morati da se izborim ubedljivijim partijama, zašta mi je potrebna veća minutaža i bolja priprema.

Utisak je da morate poraditi na fizičkoj konstituciji i atleticizmu da biste se potpuno uklopili u sistem igre izraelskog šampiona?

– Makabi u sastavu zaista ima fizički izvanredno nadarene igrače. Upravo iz tih razloga igramo brzu košarku sa munjevitim otvaranjem napada, brojnim prodorima i povratnim pasovima. Za takvu igru morate biti fizički pripremljeni i da sa pozicije četiri učestvujete u tranziciji, ali i da u odbrani pomažete na liniji pomoći, zatvarate reket i na vreme izlazite na šut. Potrebno vam je puno snage. Nadam se da ću u jakoj konkurenciji na mestu četvorke uspeti da se izborim za adekvatnu minutažu i da se već naredne sezone pohvalim boljim partijama – zaključio je u vedrom tonu Milan Mačvan.

Analiza urađenog

U sklopu bazičnih priprema u Rotenburgu košarkaši Srbije u četvrtak prepodne izanalizirali su dosadašnji rad na treninzima, dok su u poslepodnevnim satima nastavili sa redovnim aktivnostima. Određeni „luft“ u svakodnevnom radu selektor Dušan Ivković iskoristio je da se posveti brojnim klupskim obavezama u Olimpijakosu.

Neverovatni Pargo

– Džeremi Pargo je zaista izvanredan igrač. Šteta je što zaljubljenici u njegovu igru ne mogu da posmatraju šta radi na treninzima. Nikada nisam video da neko zakucava na način na koji to Pargo izvodi. On je neverovatno brz i skočan, što je i pokazao na nekoliko partija u Evroligi. Džeremi je u stanju da u vazduhu loptu probaci kroz noge, da se okrene oko svoje ose i zakuca – opisao je Mačvan na slikovit način umeće svog saigrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari