Situacija u Kini, kada je reč o ljudskim pravima, pogoršala se uoči početka Olimpijskih igara, čiji je domaćin ova zemlja, saopštio je Amnesti internešenel. U izveštaju organizacije za borbu za ljudska prava se kao argument za takvu tvrdnju navodi „prevaspitavanje kroz rad“, ograničavanje prava aktivista i novinara i neosnovano hapšenje.

Situacija u Kini, kada je reč o ljudskim pravima, pogoršala se uoči početka Olimpijskih igara, čiji je domaćin ova zemlja, saopštio je Amnesti internešenel. U izveštaju organizacije za borbu za ljudska prava se kao argument za takvu tvrdnju navodi „prevaspitavanje kroz rad“, ograničavanje prava aktivista i novinara i neosnovano hapšenje. Portparol Amnesti internešenela apelovao je na svetske lidere, čije se prisustvo očekuje na Olimpijadi koja treba da počne za deset dana, da osude kršenje ljudskih prava u Kini. Kineski zvaničnici nisu komentarisali izveštaj organizacije pre nego što je bio objavljen.
Međutim, Peking kao i obično negira optužbe da krši ljudska prava i tvrdi da se situacija popravila zahvaljujući nedavnim reformama, a da je ekonomska uprava takođe poboljšala kvalitet života više stotina miliona ljudi. Kinesko društvo za proučavanje ljudskih prava, koje ima veze s vladom, odbacilo je kritike. Portparol kineske organizacije Hsiong Lei je izjavila da Amnesti internešenel „uvek u izveštajima navodi da se stanje u Kini pogoršava iako je to suprotno od onoga što oseća većina Kineza“. „Svesni smo da imamo probleme, ali se s njima hvatamo u koštac i situacija, kada je reč o ljudskim pravima, sve je bolja i bolja“, dodala je ona.
Kada se Kini ukazala prilika da bude domaćin Olimpijskih igara, vlada je rekla da će poštovati ljudsko dostojanstvo što je u skladu s tradicijom Olimpijade, rekli su dopisnici. Ona je, takođe, obećala da će više poštovati ljudska prava, popraviti situaciju kada je reč o slobodi medija, kao i da će više ulagati u zdravstvo i obrazovanje.
Međutim, Amnesti internešenel tvrdi da je Kina uradila sve suprotno od toga. U izveštaju se navodi da se kineski aktivisti drže pod ključem, ljudi ostaju bez krova nad glavom, novinari se hapse, vebsajtovi blokiraju, dok se broj radničkih kampova i slučajeva prebijanja u zatvorima povećao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari