Pogoršava se epidemiološka situacija u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Ispred dva vakcinalna punkta u Novom Pazaru, u poslednjih nekoliko dana, evidentne su gužve. Takve slike, do sada, nisu viđane. Novopazarce su „rastreznile“ iunformacije o sve većem broju zaraženih korona virusom, povećanju broja hospitalizovanih, žrtvama posledica oboljevanja, ali i upozorenje o neminovnosti prošlogodišnjeg scenarija.

Na osam vakcinalnih mesta na dva punkta, beleži se tri puta više, nego pre nedelju dana, građana koji se vakcinišu prvom dozom. Pre dva dana, na oba punkta, vakcinisano je 368 Novopazaraca. Do samo pre nedelju dana, toliko ih je bilo za tri četiri dana. Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) primarijus dr Šefadil Spahić, navodi primer da je od 4. do 7.septembra imunizovana samo 71 osoba, a u poslednjih pet dana, prosečno se imunizuje više od 220 građana.

-Epidemiološka situacija u Novom Pazaru se komplikuje i ide  prema pogoršanju. Ohrabruje, da sve veći broj građana shvata da je jedini izlaz iz ive teške situacije vakcinisanje – naglašava dr Spahić i dodaje da „na rsapolaganju ima svih vrsta vakcina“, ali da je najtraženija „fajzerova“.

Prema podacima ZZJZ, prvu dozu primilo je blizu 24.000, potpuno imunizovanih je oko 21.000 i buster dozu primilo je blizu 1.500 ljudi.

Vakcinalni punktovi u Domu zdravlja i u Domu omladine rade od 8-18h radim danima i vikendom od 8-12h. Ukoliko bude potrajalo ovakvo interesovanje „neće biti nikakvih problema da se otvore još dva vakcinalna punkta“.

Samo za viukend i prva dva dana ove sedmice, brzim antigenskim testovima i PCR metodom registrovano je više od 400 zaraženih. U kovid sistem ušlo je i staro Interno odeljenje. Od blizu 400 postelja, namenjenih obolelima od korone, skoro polovina,194, je popunjena.

Više na respiratorima, još četiri pacijenta umrla

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da su, u novopazarskom Regionalnom kovid centru, juče preminula još četiri pacijenta od korone – tri iz ovog grada i jedan iz Raške.

U odnosu na prethodni dan, povećan je broj najteže obolelih. Na respiratorima je 10 i 8 je na terapiji kiseonikom. Minulog dana zabeleženo je nešto više otpuštenih od primljenih na bolničko lečenje. Kući je otpušteno 25, a 23 zaraženih je hospitalizovano, među kojima, opet ima najviše Novopazaraca 16m 5 je iz Raške i po jedan iz Tutina i Sjenice.

Brzim antigenskim i PCR testom registrovano je još 66 zaraženih. Od 119 testiranih brzim antigenskim testom, kod 42 je potvrđeno prisustvo korona virusa i još 24 je „otkriveno“ PCR metodom.

Jedan od pokazatelja, da se epidemija ne smiruje i da uzima zabrinjavajuće razmere, je i broj prvih pregleda u kovid ambulantama, koje rade u tri smene, od 7-22h. Juče je pregledana 351 osoba, čak 60,3 odsto ili 212 bili su pavijenti na prvom pregledu sa simptomima zaražavanja ovim virusom.Među obolelima više od 98 odsto nije imunizovano.

Prema poslednjim podacima u kućnoj izolaciji se nalazi više od 350 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari