U krugovima bliskim dekanatu Pravnog fakulteta juče za Danas tvrde da odluka o vraćanju osumnjičenih profesora i saradnika u nastavu još nije doneta. „Takvu odluku treba da donese dekan Bejatović. On, u stvari, uskoro treba da stisne petlju i donese delikatnu odluku o radnom statusu osumnjičenih profesora i saradnika. Dekan će, najverovatnije, pozivajući se na važeće zakonske propise doneti odluku o vraćanju u nastavu većine profesora koji su bili akteri velike korupcionaške afere, što će, bojim se, imati teške, ako ne i pogubne posledice po budućnost Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ali, izvesno, i visokog obrazovanja u Srbiji.

Afera Indeks na Zagrebačkom sveučilištu, u okviru koje je, zbog prodaje ispita i diploma, minulih dana u policiju privedeno devedesetak tamošnjih univerzitetskih profesora, administrativnih radnika, posrednika i drugih, namah je reaktuelizovala i istoimeni slučaj na kragujevačkom Pravnom fakultetu, koji je, s obzirom da je od njega prošlo već godinu i po dana, polagano počeo da tone u zaborav. Podsetimo da je u februaru 2007, u velikoj policijskoj akciji pod nazivom Indeks, uhapšena grupa profesora ovdašnjeg Pravnog fakulteta, na čelu sa dekanom Svetom Purićem i prodekanom Božinom Vlaškalićem zbog velike korupcinaške afere, odnosno sumnje da su uhapšeni bili upleteni u prodaju ispita i diploma u toj visokoškolskoj ustanovi. Nešto docnije uhapšeno je još nekoliko profesora i saradnika tog fakulteta, među kojima je bio i dugogodišnji dekan i poznati stručnjak za krivično pravo dr Boro Ćejović. U policijskoj akciji Indeks, u prvoj polovini 2007. uhapšeno je ukupno 14 profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Kragujevcu, oko čega se bila digla velika prašina u najširoj domaćoj, a delom i u međunarodnoj javnosti.

Svi uhapšeni profesori i saradnici Pravnog fakulteta u Kragujevcu proveli su tokom minule godine između sedam i deset meseci u pritvoru. Prva grupa uhapšenih profesora iz pritvora je puštena u oktobru 2007, a ostali krajem prošle godine. Svi uhapšen profesori i saradnici Pravnog fakulteta, odmah po izlasku iz pritvora, uzeli su jednogodišnje plaćeno odsustvo, na šta, pojašnjavaju pravnici, imaju zakonsko pravo, ali su se, uprkos tome, a o čemu je naš list u više navra već pisao, vratili na fakultet, gde su se bavili naučno-istraživačkim radom na fakultetskom Institutu za društvene i pravne nauke. Nadležni na Pravnom fakultetu tvrdili su tada, a to tvrde i sada, da su uhapšni profesori i saradnici imali zakonsko pravo da se na fakultetu bave naučno-istraživačkim radom, bez obzira na to što su formalno-pravno, na jednogodišnjem plaćenom odsustvu.

Poslednjih dana, međutim, pojedini domaći mediji eksluzivno su objavili da je Naučno-nastavno veće Pravnog fakulteta u Kragujevcu donelo odluku da se profesori i saradnici, koji su osumnjičeni za učešće u korupcionaškoj aferi, od 1. oktobra vrate u nastavu. Na Pravnom fakultetu i u rukovodstvu Univerziteta u Kragujevcu za Danas su juče i zvanično i nezvanično demantovali informaciju da je doneta odluka o vraćanju u nastavu profesora i saradnika kragujevačkog Pravnog fakulteta koji su veći deo prošle godine proveli u pritvoru.

– Nikakva odluka o vraćanju u nastavu profesora i saradnika našeg fakulteta, osumnjičenih za učešće u korupcionaškoj aferi, nije doneta. Većini tih profesora i saradnika jednogodišnje plaćeno odsustvo ističe 30. septembra, nakon čega ćemo, kad je njihov budući radni angažman u pitanju, odluku doneti u skladu sa zakonskim propisima. Oni profesori i saradnici koji budu ispunjavali zakonske uslove za povratak u nastavu, biće, nakon 30. septembra, vraćeni u nastavni proces. Oni koji ne budu ispunjavali te uslove, neće biti vraćeni. Zakon je, jednostavno takav i mi moramo da ga poštujemo. Na isti način odnosićemo sde i prema sudskoj odluci, nakon suđenja našim profesorima i saradnicima koji su osumnjičeni za učešće u korupcionaškoj aferi – kazao je juče za Danas dekan Pravnog fakulteta u Kragujevvcu dr Stanko Bejatović, dodajući da je na tom fakultetu u toku reizbor profesora i saradnika, tako da će i od rezultata tog konkursa zavisiti koji će nastavnici biti vraćeni u nastavu. Bejatović tvrdi i da je Pravni fakultet, u međuvremenu, u radni odnos primio šestoro novih profesora i saradnika, od kojih neke i za predmete koje su do februara prošle godine predavali uhapšeni profesori.

U rukovodstvu Univerziteta u Kragujevcu kažu da nemaju inifommaciju da je na Pravnom fakultetu doneta odluka o vraćanju u nastavu onih profesora i saradnika koji su osumnjičeni za učešće u aferi Indeks. „Prema aktuelnom Zakonu o univerzitetu, fakulteti su potpuno autonomni u vođenju poslovne i kadrovske politike, što znači da nemaju obavezu da nas obaveštavaju o tome sa kime sklapaju ugovore o radu. Takvo zakonsko rešenje je svojevrsni nonsens, koji se ne primenjuje na većini univerziteta u razvijenom svetu, ali kod nas je to, na žalost, tako. No, uprkos tome, poznato nam je da na Pravnom fakultetu još uvek nije doneta odluka o vraćanju u nastavu profesora i saradnika, koje nadležni državni organi terete za učešće u korupcionaškoj aferi“, kažu za naš list u rukovodstvu Univerziteta u Kragujevcu.

I u krugovima bliskim dekanatu Pravnog fakulteta juče za Danas tvrde da odluka o vraćanju osumnjičenih profesora i saradnika u nastavu još nije doneta. „Takvu odluku trebalo bi da donese dekan Bejatović. On, u stvari, uskoro treba da stisne petlju i donese delikatnu odluku o radnom statusu osumnjičenih profesora i saradnika. Dekan će, najverovatnije, pozivajući se na važeće zakonske propise doneti odluku o vraćanju u nastavu većine profesora koji su bili akteri velike korupcionaške afere, što će, bojim se, imati teške, ako ne i pogubne posledice po budućnost Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ali, izvesno, i visokog obrazovanja u Srbiji. No, krivicu za to neće snositi samo aktuelno rukovodstvo Pravnog fakulteta, već i nadležni državni organi, pre svega pravosuđe, u kojem i dalje nema ni snage ni volje da se korupocija na kragujevačkom Pravnom fakultetu i visokom obrazovanju u Srbije sankcioniše na pravi način, kaže naš sagovornik.

Nezvanično

Prema nezvaničnim informacijam, na Pravnom fakultetu u nastavu, najverovatnije, neće biti vraćene profesorke dr Dragana Petrović, koja je u javnosti označena kao jedan od glavnih aktera korupcionaške afere u toj viskoškolskoj ustanovi, zatim dr Emilija Stanković (bivša pomoćnica ministra za prosvetu) i dr Milena Petrović. U nastavu sigurno neće biti vraćen ni dr Boro Ćejović, koji je otišao u penziju, a pod znakom pitanja je i dr Dragan Batavleljić. S druge strane, gotovo je izvesno da će za katedru biti vraćeni bivši dekan Sveto Purić i prodekan Božin Vlaškalić, koji su, smatra se u ovdašnjoj univerzitetskoj i ostaloj javnosti, kao rukovodioci možda i najodgovorniji za korupcionašku aferu na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari