Fidel Kastro je nagovestio da se njegovo zdravlje pogoršava te je prognozirao da neće doživeti kraj mandata predsednika SAD Baraka Obame za četiri godine. U kolumni Razmišljanje druga Fidela objavljenoj na internetu 82-godišnji bivši kubanski lider govori o svojoj smrtnosti.

„Imao sam retku privilegiju da tako dugo proučavam događaje. Primam informacije i mirno razmišljam o ovim događajima“, piše Kastro. „Mislim da neću uživati tu privilegiju za četiri godine kada istekne prvi predsednički mandat Obame“. Nije detaljisao, ali je nagovestio da istupa iz poslova vlade:“Ograničio sam razmatranja događaja kao što sam ove godine i planirao, tako da neću više da se mešam ili stojim na putu Komunističkoj partiji ili drugovima iz vlade prilikom donošenja odluka, što oni konstantno moraju da čine.“

Najveći deo kolumne posvetio je hvaljenju lidera SAD, delom zbog njegove odluke da zatvori američki zatvor u zalivu Gvantanamo, i osvrtom na svoja razmišljanja dok je gledao kako Obama „preuzima rukovodstvo nad imperijom“. „Inteligentno i otmeno lice prvog crnog predsednika SAD transformisalo se po uzoru na Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga u živi simbol američkog sna“, pisao je Kastro. Međutim, on je nagovestio da će Obama uskoro postati žrtva američkog sistema: „Šta će on uskoro da radi kada je ogromna moćkoju je preuzeo u svoje ruke apsolutno beskorisna u prevazilaženju nerešivih, antagonističkih kontradiktornosti američkog sistema?“ Ova kolumna Fidela Kastra je drugi njegov tekst objavljen u proteklih nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari