Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačalo je policijske snage ispred Ambasade Grčke kao preventivnu meru zbog incidenta koji se dogodio u pograničnom gradu na severu Grčke, Levinu.

Incident se desio u ponedeljak popodne, kada su stanovnici makedonske nacionalnosti, koji žive u tom regionu, pokušali telima da spreče izvođenje vojnih vežbi grčke armije, pri čemu je jedno lice povređeno, a četvoro je privedeno.

Predstavnik makedonske manjine koja nije priznata u Grčkoj, Pavle Voskopulos, izjavio je da je do incidenta došlo zbog toga što stanovnici Levina, pretežno makedonske nacionalnosti, ne dozvoljavaju da se vežbe izvode u njihovim njivama i da su nekoliko puta do sada na to upozoravali grčke vlasti.

On je dodao da i pored toga što su Grci pre nekoliko dana obustavili vežbe, u ponedeljak su ih ponovo nastavili i tada je došlo do incidenta. Voskopulos nije isključio i da se danas nastave protesti, ocenivši „da nije lako protestovati u zemlji koja ne priznaje manjinska prava“.

Makedonska vlada osudila je ovaj incident i najavila za danas zvanično saopštenje. Dodala je i da će premijer Nikola Gruevski, koji danas putuje u Brisel, informisati tamošnje zvaničnike o incidentu. Makedonija i Grčka se već17 godina spore oko imena nekadašnje jugoslovenske republike.

Makedonija nije prihvatila poslednji predlog posrednika UN Metjua Nimica da se država nazove Severna Makedonija, a jezik i nacija da budu severnomakedonski. Makedonski predsednik i premijer odbili su ovaj predlog, i najavili su da će sutra održati konsultacije o daljim pregovorima za rešenje spora sa Grčkom, o čemu će 21. oktobra raspravljati i makedonski parlament.

Privedeni novinari

Trojica makedonskih novinara i jedan snimatelj privedeni su juče u severnom delu Grčke kod pograničnog mesta Levin kada su hteli da snime izjave stanovnika sela koji nisu dozvolili grčkoj vojsci da izvodi vojne vežbe. Novinari i snimatelji bili su legitimisani, ispitivani oko sat i po i potom pušteni. Policija ih je pitala da li imaju specijalne dozvole za snimanje od grčkog ministarstva za informacije. „Tražili su od nas nešto što do sada nisu tražili kada smo snimali u Grčkoj“, izjavio je za Betu novinar A1 Televizije Goran Momirovski. Nakon puštanja iz policijske stanice, novinare je policija ispratila do makedonsko-grčke granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari