Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji obeležen je i u Požarevcu sagledavanjem stanja u ovoj oblasti i prigodnim aktivnostima inspekcijskih službi. U Odseku inspekcije rada za Braničevski okrug pojačani su inspekcijski nadzori sa ciljem preventivnog delovanja.


Cilj obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu je upoznavanje javnosti sa značajem primene mera bezbednosti kao i promocija zdravog i sigurnog rada u smislu naglašavanja potrebe za prevencijom povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

Inspektori rada u Odseku inspekcije za Braničevski okrug su 2010. godine izvršili 437 nadzora i ovim proverama utvrđeno je više od 900 nedostataka, zbog kojih je izrečeno 7 zabrana rada. U prvom kvartalu 2011. godine sproveli su 72 nadzora, koja su rezultirala donošenjem 52 rešenja. Zabrane rada nisu donete i povreda sa smrtnim ishodom nije bilo. Podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 3 pravna lica i protiv 5 preduzetnika.

Najčešće utvrđeni nedostaci u primeni zakona, u smislu normativnog uređenja, su da poslodavac uopšte nije utvrdio prava, obaveze i odgovornosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i da, ako je doneo nekakav opšti akt, u njemu nije utvrdio posebna prava i obaveze mladih, žena, zaposlenih na radnom mestu sa povećanim rizikom, invalida.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da samo još po neki poslodavac nije doneo akt o proceni rizika. Inspektori su rešenjima nalagali poslodavcima da izmene i dopune akt procene rizika da bi se na taj način otklonili nedostaci koji se odnose na kvalitet i sadržaj samog akta. Česti su slučajevi da akt o proceni rizika ne sadrži ocenu službe Medicine rada o zdravstvenim uslovima, koje moraju da ispunjavaju zaposleni koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom i za uklanjanje ovih nedostataka dati su nalozi.

Poslovi bezbednosti i zdravlja na radu organizovani su na sva tri dopuštena načina, pa ih obavljaju sami poslodavci, lica sa položenim stručnim ispitom zaposlena kod poslodavca, kao i pravna lica i preduzetnici sa licencom. Međutim, u ovom smislu karakteristično je to što poslodavci aktom u pisanoj formi ne određuju lice koje je odgovorno za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, pa su za otklanjanje ovog nedostatka inspektori takođe davali naloge rešenjima. U smislu kvaliteta obavljanja poslova bezbednosti i zdravlja na radu, uočeno je da se najkvalitetnije ovi poslovi obavljaju kod onih poslodavaca koji su za lice za bezbednost odredili svog zaposlenog sa položenim stručnim ispitima. Osposobljavanje zaposlenog za bezbedan i zdrav rad je propisano zakonom i realizacija preventivnih mera garantuje zdravlje svih zaposlenih.

Iako je veći broj poslodavaca na teritoriji Braničevskog okruga izvršio procenu rizika na radnim mestima u radnoj okolini, broj radnih mesta sa povećanim rizikom, u odnosu na ukupan broj mesta kod poslodavaca je realtivno mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari