NATO je obelodanio američku odbrambenu strategiju po kojoj južna Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, kad kažem južna Srbija ja mislim na Kosovo, predstavljaju jedinstvenu vojnu kopnenu zonu – kaže za Danas poznata makedonska novinarka Mirka Velinovska i dodaje da su glavni svetski igrači – SAD, Rusija i Kina – već svi prisutni na istočnom Mediteranu i sada se „bore za dubinsku liniju kopnene zone“.

Tako je ovaj deo Balkana, kao i Kavkaz oko Crnog mora, postao deo projekta u kome su države provizorijumi, a granice imaginarne linije. I nama se ovo po ko zna koji put dešava. Demonstrativno nam se pokazuje da shvatimo da granice ne postoje. UČK je taj projekat. To je Sorosov projekat za novi svet koji oni grade. Drugi projekat je da postoje nacionalne države koje imaju svoje interese i posebnosti. I ovo čemu mi kao generacija prisustvujemo je sukob te dve opcije – kaže Velinovska, jedan od najčešće pominjanih novinara u aktuelnoj makedonskoj krizi u kojoj obe sukobljene makedonske strane veliki značaj pridaju držanju medija. Ovaj razgovor je vođen pre događaja u Kumanovu i Velinovska je dokazala dosta dobru informisanost o razvoju događaja, bar za početak.

– Pa 90 odsto ovih koji su na vlasti ne verujem da to i razumeju, ali Gruevski je problem. On je problem u državi. On je vratio nadu Makedoncima i poveo sporu, ali vrlo efektnu politiku za izlazak iz ove situacije razgradnje države. Mnogo sporo ide za moj ukus, počne pa se povuče, jer on odmerava, on je izgleda takav čovek.

A njegovi albanski partneri u Vladi, Demokratska unija za integraciju?

– Nema on albanske partnere. Ne, ne, ne. Oni nisu nikad bili njegov izbor. On želi najradikalnije, ali autohtone Albance. DPA želi. Ali ne daju mu Amerikanci, nisu umreženi. Oni su mafijaši, ali su odavde. A ovi. Ovi su pod upravom NATO. Posle njihovog aprilskog kongresa, svo bivše rukovodstvo NATO sa Kosova je ovde, u partiji. Piter Fejt je počasni član, Nikolas Dikman, bivši generalni sekretar NATO je tu… Bilo ko da pobedi u Makedoniji mora za partnere da ima UČK odnosno DUI. Gruevskom su rasturili koaliciju i 2008. i 2011 – ne možete da pregovarate sa DPA, vi morate da uzmete ove.

* Dobro, koalicioni partneri u Vladi Gruevskom najviše prigovaraju to što je spor u evroatlantskim integracijama?

– Pa Makedonija neće da ide tom brzinom u evroatlantske integracije. Pa ja tako pretpostavljam. Ovo ne može da bude drugo. Jer, zašto bi ga NATO ovako pritiskao da odstupi od gasovoda i od kineske pruge? Ja opet kažem: nemojte da zaboravite da je ovaj deo terena zacrtan u NATO kartama kao teritorija koja je jedina, jedinstvena vojno-odbrambena zona od interesa NATO. Ako Rusi i Kinezi dolaze, Kinezi grade prugu koja ide preko Makedonije, znači ti si na liniji vatre kao što kaže Džon Keri, oni se u stvari džaveljaju oko prisustva na kopnu jer su na istočnom Mediteranu već svi prisutni.

* Da li će Gruevskog prinuditi na ostavku?

– NATO može da proba. Ali ja znam šta će se desiti ako on na to pristane. Slobodno neka se ne pojavljuje na izborima. Narod će ga smazati… Prelazna vlada ne dolazi u obzir. Ima prvo da završi sudski proces, mi očekujemo video-bim ovde u centru da to pratimo, ima sve da očisti u svojoj partiji i ovoj tamo kobajagi opoziciji, i u građanskom sektoru, da se razbije ova Al-Kaida oko Makedonije. Mi smo 25 godina u tom filmu, ne može narod više da izdrži.



 

Prisluškivali „Britanci sa Kipra“



Što se tiče tajnog prisluškivanja članova vlade, pa i novinara među kojima se ona za razliku od 2001. ovog puta ne nalazi, Velinovska tvrdi da se „zna su Britanci uradili sve to sa Kipra“.

– Dobili su dokaze crno na belo. Gruevski ih je prikazao u NATO sedištu, pozvali su ga tamo. Bili su ambasadori Amerike, Velike Britanije, Nemačke… dao im je CD, dao im je da pogledaju kao i mnogo puta pre toga. Izašao je na pres zajedno sa gensekom, gensek je izgledao kao pita gužvara. Čovek je rekao idemo do kraja. Ja ga upozoravam da mu ne pada na pamet da istrguje. Sad je u toku dogovaranje do kog će se nivoa ići u kompromitaciji službe ili države koja ima tu službu, a koja je radila ovaj scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari