Kako nezvanično saznajemo, čivijaški premijer Zoran Kesić zvanično je preuzeo dužnost. U sedlo Čivijaške Republike Kesić je uzjahao ubedljivom pobedom na izborima, za koje niko nije znao gde i kada se održavaju. Od ukupno 125.000 upisanih birača, Kesiću je svoje poverenje dalo dva miliona 650.000 njih koji su izašli na izbore. Zahvaljujući tome Kesić samostalno može da formira kabinet. Kada su počeli da pristižu prvi podaci sa birališta, i kada je bilo jasno da jedini kandidat Zoran Kesić ubedljivo vodi, Šapčani su počeli da se spontano okupljaju na vašarištu proslavljajući pobedu.

Ovako je Televizija Šabac iz minuta u minut u nedelju izveštavala o istorijskoj poseti premijera Zorana Kesića Šapcu, naravno, u skladu sa Čivijadom, tradicionalnim festivalom humora i satire koja se u ovom gradu održava paralelno sa nadaleko čuvenim Malogospojinskim vašarom, najvećim u zemlji.

Čivijaška Republika prvi put dobila je premijera umesto predsednika, a Kesić je silom meteoroloških prilika dva puta imao inauguraciju. Zbog kiše sa ekipom koja kreira emisiju „24 minuta“, prvo su program svoje vlade predstavili u Šabačkom pozorištu, ali zbog ogromnog interesovanja i stotina građana koji nisu mogli da uđu u salu, pa su ostali ispred pozorišta, kasnije su prešli na binu na Gradskom trgu, kada je kiša prestala.

Kesić je kao obrazloženje za ovo postavljenje naveo da, po pravilu kad god prvi premijer ode van zemlje u državi se desi neki problem, a zadatak premijera Čivijaške Republike je da vrati osmehe svim „podanicima“.

-Da sam predsednik, znao bih šta će se desiti sa kišom jer, kao predsednik, obavezno bih čitao Tarabiće. Očekivao sam da grad bude poplavljen, ali se videlo da je Šabac odbranjen – rekao je Kesić.

Jedan deo izlaganja bio je posvećen radu na sad već kultnoj emisiji „24 minuta“, i ono što je osobenost je timski rad, i da aktuelnost određuje temu a sami političari se „nameštaju“ za to.

-Mi nismo opozicija već se bavimo satirom i humorom, i ne možemo biti ventil za nezadovoljni narod – rekao je Kesić.

Od političara do sada su mu se jedino obratili Ivica Dačić i Rasim Ljajić zbog priloga u emisiji, a ostali ćute.
-Međutim, verovatno bi neki želeli da se nađu u emisiji, pa zato i prave velike gafove, ali ćemo ih ubuduće izbegavati. Za čuveni vazduhoplov obavešteni smo od gledalaca koji su pratili Skupštinu, i onda se odmotalo klupko gluposti, sa teleprontovanjem, mortadelom i sličnim – rekao je Kesić.

Kao ministarski kabinet predstavio je svoje saradnike, „njuzovce“ Marka Dražića, Miroslava Vujovića Grafu, Sokola Skolovića i Nenada Milosavljevića, dok je peti član Viktor Marković bio odsutan zbog neodložne svadbe u Gornjem Milanovcu.  Kao ministar bez portfelja predstavljen je Draža Petrović, kolumnista Danasa.
Novoizabrani premijer Čivijaške Republike i popularni TV voditelj zajedno sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, posetio je najpre Malogospojinski vašar. Ni kiša koja je u međuvremenu počela da pada nije omela premijera Kesića da direktno na vašaru komunicira sa svojim narodom. Obećao im je bolji život i poručio da će podele na Zvezdu i Partizan za vreme njegovog mandata konačno prestati. Nije odoleo da proba čuvenu „ljutu mućkalicu“, ali i da premijerski provoza električni automobilčić. Da mu kiša ništa ne može, ponovio je više puta, dok je strpljivo pozirao sa svojim glasačima i čekao u redu za vruću jagnjetinu.

Sudeći prema viđenom, premijer Čivijaške Republike zadobio je iskreno poverenje šabačko-vašarskog biračkog tela, tako da mu se smeši stabilna vladavina u narednom jednogodišnjem mandatu.
Jedan čovek iz mase je čak rekao da će sigurno glasati za Kesića. A onda je dodao:
-Je li, a kako se ti zoveš? – pitao je Kesića, koji se u svom stilu slikao sa artiklima koji se prodaju na vašaru. Pa je tako u jednom trenutku stavio i šajkaču sa kokardom, a posle i šubaru.

Kesić je stigao i na Šabački hipodrom gde je održan 10. trkački dan. Između ostalog premijer je uručio pehar vlasniku pobedničkog grla u Trci „Memorijal Jove Đurića“. Tom prilikom Kesić je naglasio da u Srbiji ima mnogo konja ali da će on ubuduće ulagati samo u one „plemenite“ sa četiri noge. Premijer je priznao da nije vozač ali da zna da jaše, što će dokazati kada zvanično bude zajahao na funkciju prvog čoveka Čivijaške Republike.

-Čivijaši su dobili ime kada su šabačke šaljivdžije izvukle držače točkova, čivije, knjazu Milanu Obrenoviću. Od tada, pa sve do naših dana, ti opaki zafrkanti neguju tradiciju zajebavanja vlasti. A dobra šala ponekad zahteva i koju žrtvu. Svestan sam činjenice da ću možda postati kolateralna šteta klasične čivijaške fore pod radnim nazivom „Proglasimo Kesića za premijera, onaj pravi će da poludi“, ali pristajem na svaku žrtvu zarad dobre sprdnje. Pristajem da radim i po 20 sati dnevno ukoliko će narod Čivijaške Republike zbog toga da plače od smeha. Ja nemam prava da se odmaram dok se i poslednji Čivijaš ne upiša od cerekanja. Neće biti lako nasmejati sve, ali već za dve, najdalje tri godine i sami ćete videti rezultate moje zajebancije. Neka upravo na Šabačkoj čivijadi otpočne teška, ali neizbežna mera: reforma smeha! – rekao je Kesić Šapčanima.

Svugde je toplo dočekan i imao je sadržajne i prijateljske razgovore. Obećao je da će se češće pojavljivati u Šapcu i svoju dužnost časno obavljati. 

„Šta mi to treba u životu“

-Da li je slučajno što se u trenutku kada gospodin Vučić nije u zemlji, naprasno odlučuje da Čivijada eto ove godine nema predsednika nego baš premijera? I šta mislite kakva će biti reakcija premijera kada, doletevši u Srbiju, prvo ugleda  bilborde na kojima zagledan u neizvesnu budućnost, čvrsto držim u naručju uplakanu devojčicu i kada mu odmah potom na uvce šapnu da je isti taj sa slike upravo proglašen za premijera Čivijaške Republike? „Em  je počeo kampanju pre mene, em se u mom odsustvu proglasio premijerom“, misli se premijer, a kada se premijer misli to obično ne ispadne na dobro.  Šta mi treba u životu da premijerov verni urednik iskopa da sam pre 20 godina ukrao gel za kosu u samoposluzi i počne to besomučno da objavljuje u svom glasilu? – našalio se Kesić.

Izmišljeni lik – ličnost godine

Kao vest koja je obišla svet iz kuhinje njuz.neta pomenuta je priča o Srbinu koji je skočio sa stene u vodu i ubio ajkulu u Šarm el Šeiku. -Bila je to šala na koju su svi naseli, misleći da je ozbiljna vest, čak i svetske agencije. Neki sajtovi iz Australije proglasili su tog izmišljenog lika Dragana Stevića za ličnost godine – rekli su „njuzovci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari