Svaka čast, napravili ste bum, komentarisali su građani Gornjeg Milanovca jučerašnju akciju Danasa „Hiljadu poklona – za hiljadu čitalaca“ koja je održana na Trgu kneza Mihaila u centru ovog šumadijskog grada. Uz kupljeni primerak Danasa, sa specijalnim dodatkom povodom Dana opštine, Milanovčani su na dar dobijali knjige, dečje igračke, sveske i časopise.


Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik našeg lista, poklonio je pakete sa knjigama Biblioteci „Braća Nastasijević“ i Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“, a delegaciju Danasa predvođenu Dušanom Mitrovićem, predsednikom UO Dan grafa, ugostio je Milisav Mirković, prvi čovek milanovačke opštine.

– Bilo je u našem gradu raznih promocija, ali ovakve nikada. Akcija je odlična. Vidim da je velika gužva na vašem štandu, i drago mi je što su svoj primerak Danasa i knjigu uzimali ljudi svih struktura – od dece do penzionera – rekao je Mirković, dodajući da su svi zadovoljni našim dodatkom povodom Dana opštine. Opština Gornji Milanovac od juče je, inače, postala i stalni pretplatnik lista Danas.

Mirjana Glišović Mokrovčak, direktorka Biblioteke „Braća Nastasijević“, zahvalila je na poklonu i rekla da Milanovčani redovno čitaju Danas u njihovoj čitaonici.

– Imamo preko 2.000 korisnika, fond od 80.000 knjiga, a od prošle godine svakog septembra organizujemo manifestaciju „Dani Nastasijevića“. Cilj nam je da duh braće Nastasijević, velikih umetnika, slikara, pisaca i kompozitora, koji su dugo bili cenzurisani i zabranjeni, prenesemo novim generacijama Milanovčana – rekla je direktorka.

Slobodan Pantić, direktor Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“, objasnio je da će veoma dobre i edukativne knjige koje je darovao Danas biti velika pomoć za čak dve biblioteke koje se nalaze u okviru te obrazovne ustanove.

– Škola ima 918 đaka u 47 odeljenja, dva su za decu sa posebnim potrebama. Lepo je što u našoj školi životna znanja stiče i veoma veliki broj romske dece. Dobro sarađujemo sa školom iz Slovengradeca u Sloveniji, gde svake godine gostujemo u okviru Dana Uneska, i predstavljamo umetnost i kulturu. Takođe, imamo razmenu sa školom iz Beča, a naši učenici tamo odlaze i slušaju nastavu na nemačkom jeziku – kaže Pantić.

Urednik Zoran Panović rekao je da će naš list i dalje pomagati milanovačke kulturne i obrazovne ustanove kako medijskom pažnjom, tako i kvalitetnom literaturom, te da će akcije u ovom gradu ubuduće sigurno biti češće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari