Kakve poklone su dobijali direktori BIA poslednjih 10 godina? 1Foto: Danas/(1)BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/MO; (2,3)BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV; (4)N1

Teniski reket, makete različitih građevina, ali i pozlaćena skulptura orla na mermernom postamentu, samo su neki od poklona koje su direktori Bezbednosno-informativne agencije (BIA) dobijali tokom prethodnih 10 godina.

Pitanje poklona javnim funkcionerima, njihova prava i obaveze, kao i nadležnost organa i postupanje sa poklonima uređeni su Zakonom o sprečavanju korupcije i Pravilnikom o poklonima javnih funkcionera.

Odredbom člana 57. pomenutog zakona, poklon se definiše kao stvar, pravo ili usluga, data ili učinjena bez odgovarajuće naknade, odnosno korist ili pogodnost učinjena javnom funkcioneru ili članu porodice.

Zakon poznaje dve vrste poklona – protokolarni poklon i prigodni poklon.

Protokolarni poklon definisan je kao poklon koji javni funkcioner ili član porodice prima od predstavnika strane države, međunarodne organizacije ili stranog fizičkog ili pravnog lica prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

Zakon propisuje i da je javni funkcioner dužan da o svakom poklonu primljenom u vezi sa vršenjem javne funkcije pismeno obavesti organ javne vlasti u kojem obavlja javnu funkciju, u roku od deset dana od dana prijema poklona, odnosno od povratka u zemlju.

Organ javne vlasti je dužan da vodi evidenciju o poklonima koje su primili njegovi javni funkcioneri i članovi porodice, kao i da preda kopiju evidencije poklona Agenciji do 1. marta tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Pokloni funkcionera obično se prijavljuju kao javna svojina, a u posebnim slučajevima mogu da zadrže predmete koje su dobili.

To se može desiti u slučajevima kada vrednost poklona ne prelazi 10 odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, ali tako da ukupna vrednost poklona u godini ne pređe iznos prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa.

Kada su u pitanju brojke, Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljeno je ukupno 630 poklona koje su javni funkcioneri iz 39 organa svih nivoa vlasti, dobili tokom 2023. godine.

Navedeni broj prijavljenih poklona je približan broju poklona koji su javni funkcioneri primili u 2018. godini.

U dosadašnjem radu Agencije, najveći broj prijavljenih poklona evidentiran je 2017. godine, kada je prijavljeno 729 poklona, dok je najmanje poklona prijavljeno 2020. godine, u prvoj godini pandemije KOVID-a 19, i to ukupno 210 poklona.

Proverili smo koje su to poklone dobili direktori Bezbednosno-informativne agencije i koje su im procenjene vrednosti.

Aleksandar Vulin: Za skoro godinu dana pet poklona

Kakve poklone su dobijali direktori BIA poslednjih 10 godina? 2
Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic/DS

Tako je za period u kom je Aleksandar Vulin bio na poziciji direktora Bezbednosno informativne agencije, u periodu od decembra 2022. do novembra 2023. godine, prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije samo pet poklona.

Između formalnih sastanaka sa predstavnicima partnerskih službi dobio je maketu policijske stanice, maketu palate u mermeru, reprodukciju naslovnice, dugmad za manžetne sa oznakama i umetničku sliku sa nacionalnim motivima.

Pokloni predstavljaju javnu svojenu, a njihova ukupna procenjena vrednost iznosi oko 55.500 dinara.

Bratislav Gašić: Raznovrsni pokloni koji pripadaju javnosti, ali i lični

Kakve poklone su dobijali direktori BIA poslednjih 10 godina? 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pre njega, u ulozi direktora BIA našao se Bratislav Gašić, za vreme čijeg mandata je, pored protokularnih poklona koji su javna svojina, prijavljeno i više poklona koji su pripali lično njemu.

Od poklona koji pripadaju građanima Srbije na spisku su se tokom 2020. do 2022. godine našli ukrasni porcelanski tanjir, mesingana statua vladara, maketa verskog objekta, porcelanski tanjir, umetnička slika i koin, maketa zamka u kožnoj kutiji, set porcelanskih šoljica za čaj, piće u kožnoj kutiji i koin, šal i glinena posuda i dve flaše vina u kutiji, ukupne procenjene vrednosti od 125.000 dinara.

Ipak, tokom 2019. godine BIA i građani Srbije dobili su poklone u vrednosti 333.000 dinara.

Kao najskuplji među njima istakali su se paradni bodež, penkalo i plaketa procenjene vrednosti od 45.000 dinara.

Odmah za njima po procenjenoj vrednosti, iste godine, prijavljen je paradni bodež, plaketa i čajnik sa setom šoljica (40.000), maketa broda (40.000), porcelanske šoljice (35.000), dve grafike i tapiserija u ramu (35.000), set koina sa bodežom (25.000), ikona i plaketa (20.000) i maketa i olovka (20.000).

Na spisku poklona manje novčane vrednosti našli su se 2019. godine dve ikone, plaketa sa koinima, set koina, koin i kafa i kutija za kafu.

Za 2018. godinu prijavljeni su pokloni procenjene vrednosti od 177.000 dinara, od kojih je naskuplji bio penkalo, medaljon sa logom strane obaveštajne službe kao i teniski reket, a procenjena vrednost ovih poklona bila je 45.000 dinara.

Pozlaćena maslinova grančica u ramu, posrebrena posuda, kristalne čaše, više plaketa sa logom stranih obaveštajnih službi, knjiga i bodež takođe su se našli na listi protokularnih poklona.

Bratislav Gašić je na čelo BIA došao 29. maja 2017. godine, a do kraja pomenute godine ova služba dobila je poklone u vrednosti od 142.000 dinara.

Za pomenutu godinu u izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije jasno je naznačeno i od koga su pokloni došli.

Tako je delegacija Službe opšte bezbednosti Egipta poklonila Agenciji plaketu sa reljefom faraona u dvokolici (pozlatu na drvetu), procenjene vrednosti na 25.000 dinara, kao i tanjir od metala sa pozlatom vrednosti 15.000 dinara.

Delegacija Obaveštajno-sigurnosne Bosne i Hercegovine poklonila je četiri posrebrena medaljona sa motivima Sarajeva u drvenoj kutiji vrednosti 20.000 dinara, delegacija KGB Belorusije plaketu od metala na drvetu sa oznakom KGB vrednosti 15.000 dinara, a delegacija ZND, SORB i FSB Rusije porcelanski ćup od 15.000 dinara.

Tokom posete, delegacija EYP Grčke poklonila je plaketu na drvetu sa oznakom EYP u vrednosti od 15.000 dinara, kao i medaljon – kovanicu od novog srebra u kutiji sa oznakom EYP vrednosti od 5.000 dinara.

Među poklonima nešto manje vrednosti, našli su se i protokularni darovi delegacije AN Mađarske (plaketa od metala na drvetu sa oznakom AN – 12.000 dinara), delegacije BND Nemačke (skulptura medveda od porcelana sa slikanim motivima Berlina – 10.000 dinara) i delegacije FSB Rusije (metalna tacna sa pozlatom – 10.000).

Za pet godina manje od 30.000 dinara ličnih poklona

Prijavio je Gašić u svojim izveštajima i poklone koji predstavljaju ličnu svojinu javnog funkcionera u vrednosti od 27.200 dinara – devet flaša alkoholnog pića, set alkoholnih pića, set knjiga, med i flašu vina, knjigu i kravatu.

Ni jedan od poklona koje je Gašić prijavio kao ličnu svojinu ne prelazi procenjenu vrednost od 3.000 dinara.

Aleksandar Đorđević: Retki, ali i najskuplji pokloni

Kakve poklone su dobijali direktori BIA poslednjih 10 godina? 4
FOTO: N1

Direktor Bezbednosno-informativne agencije od oktobra 2013. do maja 2017. godine bio je Aleksandar Đorđević, a iako za nekoliko godina koje je proveo na čelu službe nema izveštaja o poklonima, procenjena vrednost za pet poklona dobijenih tokom 2017. godine iznosi oko 250.000 dinara.

Kako pokazuju podaci, predstavnici Službe UAE poklonili su 2017. godine pozlaćenu skulpturu orla na mermernom postamentu vrednosti procenjene na 120.000 dinara.

Stilizovano drvo sa srebrnom oplatom na mermernom postamentu vrednosti 50.000 dinara poklon je od delegacije Malte, dok je delegacija SSD UAE najpre poklonila ručni sat švajcarske proizvodnje sa čeličnom narukvicom i narukvicom od kaučuka vrednosti 35.000 dinara, a nekoliko meseci kasnije i ručno slikani mesingani tanjir sa predstavom beduina i posvetom vrednosti 20.000 dinara.

Predstavnik turske službe u Beogradu iste godine poklonio je ručno rađeni porcelanski tanjir sa ukrasima od srebra vrednosti procenjene na 25.000 dinara.

Izveštaje za 2016. i 2015. godinu Agencija za sprečavanje korupcije nema.

Kada je u pitanju 2014. godina, zabeleženo je ukupno tri poklona, od kojih je za jedan navedeno da je procena u toku.

Članom 8. Pravilnika o poklonima javnih funkcionera predviđeno je da za poklone koji su u fazi procene vrednosti do momenta predaje izveštaja, organ javne vlasti obaveštava Agenciju o tržišnoj vrednosti poklona izraženoj u dinarima, najkasnije do 30. aprila
tekuće godine.

Ipak, za časovnik srebrne boje na crnoj kožnoj narukvici, poklon Obaveštajne službe UAE, u konkretnim izveštajima nema informacija.

Iste godine, BIA je prijavila još dva poklona – skulpturu sokola na srebrnom postamentu vrednosti 100.000 dinara i stilizovano drvo masline vrednosti 30.000 dinara – oba od Obaveštajne službe UAE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari