U samoj novogodišnjoj noći u negotinskom porodilištu nije rođena nijedna beba, ali je zato sportskim rečnikom rečeno, skor novorođenih tokom praznika jako dobar za istočnu Srbiju u kojoj je prisutna „bela kuga“.

Naime, za dva praznična dana 2014. rođena su tri dečaka i jedna devojčica, a Opština Negotin je njih i bebu koja je rođena par sati pre isteka prošle godine, darivala je sa po 50.000 dinara. Majkama prvorođenih beba prilikom tradicionalne posete porodilištu, poklon čestitke uručili su Milan Uruković, predsednik Opštine i Damir Rakić, predsednik SO Negotin.

– Sa željom da se ovakav trend nastavi i tokom cele godine, darivanjem svih majki koje su se porodile tokom novogodišnjih praznika, Opština Negotin, na simboličan način daje svoj doprinos povećanju nataliteta u Krajini – izjavio je novinarima predsednik Opštine Negotin, Milan Uruković.

Prva beba koja je u Negotinu došla na svet u 2014. godini je dečak Aleksa rođen 1. januara u 12 sati, majke Sanele Srezojević iz Urovice, a Đurđina Zorjanović iz Vajuge rodila je dečaka prvog dana Nove godine u 13.30 minuta. Dan kasnije u podne se porodila Marijana Siić iz Jabukovca i rodila dečaka, dok je prvu devojčicu u 2014. godini istog popodneva Dragana Marković iz Negotina. Prvorođenu bebu u Novoj godini, tradicionalno, Zdravstveni centar darivao je opremom za bebe.

– U Boru se 2013. godine rodilo 453 beba što je 46 beba više nego 2012. godine. Ovakav trend bi trebao da se nastavi i ovoj godini, jer to znači da ćemo imati više dece i u školama i da će jednog dana ova deca voditi ovaj grad – rekao je predsednik Opštine Bor, Saša Vukadinović, prilikom posete porodilištu Opšte bolnice u Boru sa članovima Opštinskog veća. Tada je prvorođenoj bebi u Novoj 2014. godini uručio poklon – reč je o prosečnoj zaradi u iznosu od 44 hiljade dinara, a svim porodiljama koje se nalaze na odeljenju cveće i uputio im čestitke za novogodišnje i božićne praznike. Prva beba rođena u Boru je dečak Srećko, čija majka Dragana Novaković ima samo 15 godina i završila je prvi razred srednje škole.

– Lokalna samouprava je u cilju povećanja nataliteta donela brojne podsticajne mere među kojima je najznačajnija nadoknada za sve nezaposlene porodilje u iznosu od 15.000 dinara mesečno koja se prima 12 meseci od rođenja deteta – rekao je Vukadinović u borskom Porodilištu i obećao da će i u ovoj godini lokalna samouprava podsticati natalitet.

Nova oprema

Zdravstveni centar u Boru je sopstvenim sredstvima nabavio novi inkubator za transport prevremeno rođenih beba vredan 15.000 evra i sada Dečije odeljenje borske Opšte bolnice raspolaže sa četiri stacionarna i dva transportna inkubatora. Prema rečima direktora Dragana Stojanovića, osim inkubatora nabavljena je i centrifuga, a Ministarstvo zdravlja obezbedilo je rendgen luk za ortopediju i sterilizator za hirurgiju. Na Odeljenju transfuzije je novi automatizovani Eliza procesor Davinči kvatro testiran na hepatitis B, C, HIV i sifilis koji je namenjen za analizu krvi pacijenata, dobrovoljnih davalaca i trudnica. Odeljenje transfuzije je dobilo i stonu centrifugu za potrebe transfuziološke laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari