Dobre ljude srećemo svuda i stalno a među njima se posebno izdvajaju oni koji su svojim humanim delima, kao što je davalaštvo krvi poput Radiše Perića iz Kostolca koji je dobrovoljno dao čak 85 litara dragocene tečnosti. Spasiti jedan ljudski život je nešto najvrednije i za to se dobija orden. Ipak, to je vrednost koja se nosi u srcu čitavog života i ne postatji nagrada koji se može meriti sa rečenicom: „Puno mi je srce!“


Kostolački rekorder, Radiša Perić, ukupno je 212 puta dao krv. Sada je u penziji, a radio je kao trakar na Kopu „Ćirikovac“. Prvi put je dao krv 1968. godine i od tada, kako kaže gotovo neprkidno, na svaka tri meseca, a nekada je vremenski period između dva davanja krvi bio i po mesec i po dana. „Nešto me tera“, kaže on. Jedino mu je žao jer uskoro više neće moći da učestvuje u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, jer će napuniti 65 godina. Učestvovao je na akcijama dobrovoljnog davanja krvi, ne samo u Kostolcu, već širom Srbije, u Bosni, Hrvatskoj. Davao je krv postupkom iz vene u venu, davao je krvnu plazmu, održavao pacijenta na dijalizi.

Naravno da je dobitnik mnogobrojnih priznanja od strane Crvenog krsta i kaže, da po njegovim saznanjima, ova priznanja se dobijaju do 100 davanja krvi, mada je na televiziji video da se promoviše čovek koji je krv dao 160 puta i nazvali su ga rekorderom u Srbiji, pa su ga iz njegovog okruženja savetovali da to – demantuje. Radiša Perić je skroman čovek, i verujemo da to nije ni toliko važno, ali neka vrsta satisfakcije za njegovu humanost neka bude ova priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari