Vlada Vojvodine velike napore ulaže u privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta. Jedan od važnijih programa koji su 2013. godine realizovani preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova jesu podsticajne mere kompanijama izvoznicima za grinfild investicije na teritoriji Vojvodine.

Ove subvencije su dobile kompanije „Fresenius Medical Care“ iz Vršca, „Gordon“ iz Subotice, „Cooper Standard“ i „Lames“ d.o.o iz Sremske Mitrovice, pošto su ispunile kriterijume propisane konkursom Sekretarijata za privredu.

Uslovi konkursa su propisivali da investicija mora podrazumevati ulaganje od minimum tri miliona evra i otvaranje najmanje 100 radnih mesta u naredne tri godine, a maksimalan iznos subvencije po privrednom subjektu iznosi 100.000 evra. Takođe, najmanje polovina ostvarenog prometa ovih kompanija mora da potiče od izvoza. Podsticaji će biti realizovani po principu refundacije troškova ulaganja u materijalnu imovinu umanjenih za iskazan iznos PDV-a. Pokrajinski sekretarijat za privredu je ovaj program realizovao u saradnji sa VIP fondom.

– Tokom 2013. godine kroz razne programe Sekretarijata za privredu je otvoreno 4.000 novih radnih mesta. Za isto vreme broj turističkih poseta je povećan za 20 odsto. Pokrajina je privlačna investiciona i turistička destinacija, o čemu svedoči podatak da je preko 45 odsto svih stranih investicija u Srbiji realizovano upravo u Vojvodini – rekao je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Vojvodina već godinama ostvaruje najveći izvoz u okviru četiri regiona Srbije, ali će zbog skoka izvoza Fijata 2013. završiti na drugom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari