Pokrajina obezbedila sredstva za sanaciju divlje deponije u Perlezu 1deponija perlez

Perlez je samo jedno od sela na teritoriji Zrenjanina koje muku muči sa divljim deponijama. Za sanaciju najveće divlje deponije, koja se nalazi na obodu sela, u delu koje Perležani zovu Jamure, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, izdvojio je devet miliona dinara, a sanacija će početi nakon okončanja javnog tendera.

-U pitanju je deponija na obodu sela na kojoj bi meštani trebalo da odlažu kabasti otpad, jer se u selu otpad iz domaćinstava organizovano odnosi jednom nedeljno – kaže Miloš Minić, sekretar mesne zajednice.

Iako odnošenje smeća plaćaju gradskom preduzeću „Čistoća i zelenilo“, nekim meštanima kao da je lakše da smeće bacaju na zabranjenom mestu. Tako se u Jamure baca sve i svašta, i otpad animalnog porekla, i šut i stara bela tehnika.

Skupljači sekundarnih sirovina prave dodatni problem, pa se prema rečima stanovnika ulica u blizini, na divljoj deponiji dešavaju i manji požari.

Sanacija, za koju su obezbeđena sredstva, po mišljenju meštana, privremeno će rešiti problem. Jer, i pre nekoliko godina deponija je očišćena, pa se za kratko vreme opet pretvorila u ruglo.

Komunalna milicija najavila je prošle godine redovan obilazak divljih deponija i sankcionisanje onih koji otpad odlažu tamo gde mu nije mesto. Problem je što je, za kaznu, potrebno počinioca uhvatiti na delu.

U Perlezu, osim velike u Jamurama, postoji još nekoliko manjih divljih deponija.

Na teritoriji grada Zrenjanina, prema poslednjim podacima, postoji 27 lociranih divljih deponija. Na godišnjem nivou za uklanjanje divljih deponija u gradu i selima izdvaja se iz gradskog budžeta 50 miliona dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari