Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je na završnoj konferenciji o rezultatima istraživanja “ Bilans uspeha Vojvodina – EU u periodu 2007-2013. godine“ da „imamo razloga da budemo zadovoljni bilansom uspeha sprovedenih projekata u Vojvodini dosad“.

„Kad pogledamo strukture ovih projekata i partnere na njima, imamo razloga da budemo zadovoljni. Taj pionirski duh u periodu 2007-2013. dao je sjajne rezultate. Ponosan sam da je čak 86 odsto svih prekograničnih projekata u Srbiji sprovedeno na teritoriji Vojvodine, a čak 93 odsto finansijskih sredstava je utrošeno“, naglasio je Bugarski.

Kao važne buduće korake on je istakao rad na podizanju ljudskih kapaciteta u Vojvodini i sakupljanju finansijskih sredstava kako bi se obezbedilo sufinansiranje i pretfinansiranje budućih projekata. „Od 2012. mi smo se odlučili za strateške poteze. Prvi cilj nam je bio da sve opštine u Vojvodini imaju strateška dokumenta koja su nužna za prikupljanje dokumentacije za projekte, zatim ljudski kapaciteti koje smo razvijali kroz stvaranje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (“ KLER“ ) u svim opštinama. Mi imamo i razvojne regionalne agencije u Vojvodini i to su sve naši kapaciteti za budućnost. Uz to nam je treći cilj bio, a koji smo ostvarili, stvaranje “ Sistema 48 sati“ u svim opštinama kako bi se stvorila lakša komunikacija između građana i administracije“, istakao je Bugarski i dodao da je pri “ Fondu za Evropske poslove“ formirana “ Akademija“ , gde je plan da se u narednih sedam godina obuči oko 1.000 ljudi spremnih da odgovore zahtevima EU.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati i aktivnosti koje su realizovane na projektu i upoznavanje zainteresovanih strana, prvenstveno lokalnih samouprava, o mogućnostima unapređenja uslova za realizaciju projekata iz EU fondova u lokalnim samoupravama u narednom programskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari