U pokrajinskom budžetu za ovu godinu biće 60 milijardi i 120 miliona dinara, odlučili su poslanici Skupštine AP Vojvodine, pošto su juče usvojili predlog rebalansa, kojim je pokrajinska kasa punija za 4,3 milijarde dinara, odnosno 7,7 odsto.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za finansije Jovice Đukića, od povećanog iznosa najveći deo – 3,7 milijardi dinara namenjeno je Fondu za kapitalne investicije, dok su 620 miliona dinara transferna sredstva za zaposlene u obrazovanju.

On je dodao da će za kapitalne izdatke biti namenjeno preko 26 milijardi dinara, odnosno 43,69 odsto, a to je i više od tri sedmine, koliko je za ove namene predviđeno Ustavom Republike Srbije.

Poslanica SRS Jelena Četojević ocenila je da će ovim povećanjem obima pokrajinski budžet doprineti povećanju javne potrošnje i predstavljati dodatni pritisak na tražnju, te doprineti povećanju inflacije.

U raspravi je naglašeno da je od osnivanja preko Fonda za kapitalna ulaganja realizovano 1.293 projekta u iznosu od 35 milijardi dinara.

U nastavku jučerašnjeg zasedanja razrešeni su dosadašnji članovi Pokrajinske izborne komisije i imenovani novi. Za članove PIK imenovani su: Milorad Gašić, Slavko Ćurčić, Marijan Petrović, Aleksandar Pilja, Nemanja Aleksić, Lazar Plužarević, Bela Miavec, Jelena Zlojutro, Aleksandar Bojkov i Branislav Travica, dok je za sekretara PIK imenovana Mila Radisavljević.

Skupština APV usvojila je i odluku po kojoj će na stalnom radu u pokrajinskom parlamentu biti ukupno 42 poslanika.

Od toga broja osam su predsednici skupštinskih odbora: Petar Andrejić, Zoran Babić, Oto Buš, Lazar Čavić, Zoran Đaković, Dušan Elezović, Miloš Gagić i Tanja Jovanović. IZ Poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ na stalnom radu biće: Aleksandar Vig, Đenđi Seleši, Sava Svirčević, Željko Dvožak, Aleksandar Radonjić, Vlatko Jovićević, Aleksandar Grmuša, Jan Đurčijanski, Ljuban Panić, Dane Pribić, Robert Santo, Nenad Borović, Adam Jon, Nedeljko Konjokrad, Dušan Inđić, Jan Bohuš, Dragan Stanišić, Leona Vislavski, Goran Paunović i Arsenije Katanić, iz SRS: Milorad Mirčić, Saša Santovac, Goran Tajdić, Marijana Četojević, Suzana Brkić, Branislav Ivanović, Dragana Latovljev i Tibor Aroksalaši, iz Mađarske koalicije: Laslo Đula, Ilona Pelt i Laslo Feher, dok će iz LSV – Zajedno za Vojvodinu na stalnom radu biti poslanici Marija Radojčić i Jovica Vasiljević.

Radikali traže šest mandata

Poslanička grupa SRS u Skupštini Vojvodine ponovo je zatražila da se oduzme šest mandata bivšim poslanicima ove stranke koji su prešli u SNS. Od toga su Igor Mirović i Ladislav Tot izabrani sa liste SRS po većinskom, a još četvoro poslanika po proporcionalnom sistemu.

Administrativni odbor je zaključio da će odluku o tome doneti Pokrajinska izborna komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari