U glavnom gradu Austrije juče su održani pokrajinski i opštinski izbori, za koje su pojedini predviđali da prvi put nakon 16 godina mogu doneti promenu na političkom novou. Beč je pokrajina i grad, tako da je na pokrajinskom nivou oko 1,14 miliona glasača imalo mogućnost da bira novu vlast. Izborna mesta otvorena su do 17 časova, a prvi put u Beču bilo je omogućeno i glasanje putem pošte.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, postojala je mogućnost da vladajuća Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) izgubi apsolutnu većinu u skupštini koja broji 100 poslanika. Na prošlim izborima, pre pet godina, SPO je osvojila 49,09 odsto glasova i dobila je preko 55 mandata. Narodna partija Austrije (OVP) tada je osvojila 18,77 odsto glasova i 18 mandata, Zeleni 14,63 odsto i 14 mandata, a Slobodarska partija (FPO) 14,83 odsto i 13 mandata.

Ovaj put predviđalo se da bi FPO mogla da postane druga stranka po snazi, jer se očekivalo da će osvojiti više od 20 odsto, i to „na račun“ SPO. Ukoliko SPO izgubi apsolutnu većinu, biće prinuđena da prvi put posle dugog vremena vladu formira sa jednim koalicionim partnerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari