Pokrenuta istraga portiv direktorke doma za stare u kom je prošle godine izbio požar 1Foto: bg.vi.jt.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je pokrenulo istragu protiv direktorke Doma za stare „Milidom Luks“ M- S.  zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa požarom koji je 13. decembra 2023. godine izbio u tom domu, a u kojem su stradala dva korisnika, a pet je teško povređeno.

Osumnjičena je negirala izvršenje krivičnog dela i iznela svoju odbranu.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, M. S. nije postupala prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim je zabranjeno pušenje u ustanovama socijalne zaštite, te kao lice ovlašćeno i zaduženo lice za kontrolu zabrane pušenja, nije kontrolisala ovu zabranu u spavaćim sobama u kojima su smešteni korisnici Doma za stare.

Ona takođe, kako se sumnja, nije izradila „Proceduru o postupanju u slučaju nastupanja incidentnih situacija“ u skladu sa Zakonom o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti.

Usled toga je u sobi koju su koristili D. V. i M. G. 13. decembra 2023. godine oko 18:50 došlo do požara, koji je iniciran žarom cigarete ili otvorenog plamena upaljača sa zapaljivim materijalom u zoni komode.

Osumnjičena je, kako se sumnja, olako držala da do smrti oštećenih M. G. i D. P. neće doći, koji su nastradali usled posledica požara, kao ni do teškog telesnog povređivanja petoro korisnika Doma za stare D. J, N. D, G. Đ, D. N. i V. K. usled trovanja gasovima u požaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari