Pokrenuta peticija da u svim lokalnim sredinama u Srbiji rade česme na javnim površinama 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Inicijativa Pravo na vodu saopštila je danas da je pokrenula akciju kojom građane poziva da u lokalnim sredinama u kojima žive podnesu peticije za obnovu postojećih ili izgradnju novih javnih česama.

U saopštenju povodom akcije „Zajedno šaljemo inicijative da česme ožive“ stoji da je omogućavanje pristupa vodi putem javnih česama „urgentna mera za ublažavanje neželjenih posledica“ ekstremno visokih temperatura.

„Ovo radimo zato što zastupamo stav da je voda javno dobro i zalažemo se da mora biti omogućena svima na neprofitnoj osnovi. Živeći u izmenjenim klimatskim uslovima, smatramo da se ne može govoriti o funkcionalnom sistemu javnog zdravlja ukoliko na javnim površinama ne postoje javne česme sa čistom pijaćom vodom“, ocenili su iz inicijative.

Dodali su da građani, neformalne grupe, udruženja i druga pravna lica mogu uputiti inicijative putem internet stranice polekol.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari