Pokrenuta procedura da se dela Desanke Maksimović vrate u gimnazijski program

Najodgovorniji "peru ruke" zbog propusta koji je uzburkao javnost

Ostavite komentar


  1. Skandalozna površnost i inercija u procesu donošenja odluka o obrazovnom programu.

  2. Desanka Maksimovic i njena poezija su deo naseg identiteta. Oni koji pokusavaju da je iskljuce iz skolske nastave su IZDAJNICI nas, nase dece, nase proslosti i buducnosti za sta bi trebalo da odgovaraju. Predlazem da to bude u Desankinom duhu oprosta javno pokajanje uz slusanje Desankine poezije.

    1. Kako se kreira medijska KAMPANJA? Desanka Maksimovic se djacima predstavlja sukcesivno od PRVOG razreda osnovne skole! Za razliku od, naprimer, Jovana Jovanovica Zmaja. Bilo bi idealno i fenomenalno, kada bismo mogli da u lektiru ukljucimo SVE sjajne pisce, ali NE MOZE. Dakle, ako zelite da ubacite nesto novo, neophodno je da izbacite nesto drugo. Ako ima Desanke, nema Orvela. Ideja o tome da se djacima ponudi IZBOR od nekoliko autora relevantnih za doba koje se izucava, daleko je od nase prosvetne prakse HILJADAMA godina! Nije zato cudno sto deca NE CITAJU lektiru, vec je prepisuju sa interneta.

  3. Skandalozna je, kao i uvek, reakcija na vesti koje su povrsno prenete, povrsno procitane i nisu shvacene. Desanka nije izbacena, nego je pomerena iz izucavanja iz jedne epohe u drugu. Ako vecina nije primetila, gazimo trecu deceniju 21. veka, i nesto sto je pisano sredinom proslog ne treba svrstavati u savremenu literaturu – ucenicima zaista treba ponudutu nesto sto je vise aktuelno, a ne mozete mi reci da nema pisaca koji zasuzuju da se nadju u lektiri …

Ostavite komentar


Društvo

Protest u Negotinu protiv litijuma 10

Protest u Negotinu protiv litijuma

U Negotinu je večeras oko 19 sati počeo protest građana zbog gradske deponije, koja je samo ove godine gorela šest puta, a kako navode, pridružuju se i borbi protiv iskopavanja litijuma u Zapadnoj Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.