Na održanoj 26 sednici Skupštine opštine u Kučevu koja je zakazana po hitnom postupku a na osnovu sa nastalom situacijom posle preuzimanja i kupovine US STEEL-a od strane Republike Srbije, doneta je odluka o upućivanju zahteva Vladi Srbije za izdvajanje kučevačkog Kombinata kreča i kamena „Veljko Dugošević“ nakon čega bi opština Kučevo veoma aktivno učestvovala u pronalaženju strateškog partnera i u pokretanju proizvodnje u ovom pogonu.

S obzirom na to da je u poslednjih pet godina 400 radnika industrije kreča i kamena ostalo bez posla a proizvodnja kreča obustavljena, na ovoj sednici zaključeno je, da je ovo poslednji trenutak i jedini način da se prekinuta proizvodnja pokrene, a samim tim bi se i delimično rešila velika nezaposlenost u ovoj Zviškoj opštini.

– Mi se nadamo da će ova naša ideja da bude transparentna i da ćemo odbornike obaveštavati o našim preduzetim koracima,tako da ništa neće biti skriveno od javnosti. Lično mislim da će Vlada Srbije imati razumevanja za ove naše potrebe i da će uključiti i deo rukovodstva opštine Kučevo u pronalaženju novog kupca. Što se tiče sadašnjih radnika koji rade u krečani, nema razloga da brinu o svojoj egzistenciji, jer je Vlada uzela celi US STEEL zajedno sa pogonima u Šapcu i Kučevu i Metalurški kombinat u Smederevu. Smatramo da će ovaj naš zahhtev Vlada Srbije prihvatiti u cilju zajedničkog traženja poslovnog partnera u obostranom interesu za Kombinat kreča u Kučevu – naglasio je predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić.

Lokalni parlament u gradu na Peku, pored ove važne odluke doneo je i još šest odluka, takođe važnih za dalji rad u pružanju usluga građanima. Bile su to odluke o raspolaganju imovinom od strane javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština kao i obavljanju poslova poverenih jedinicama loklane samouprave od strane Ministarrstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Republike Srbije.

– Zakonom o javnoj svojini koji je pred kraj prošle godine stupio na snagu predviđa da javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Lokalna samouprava, mogu postati vlasnici imovine, pre svega nepokretne imovine i da sa njom mogu raspolagati kada se kod nadležnog organa geoodetske uprave i zvanično uknjiže kao vlasnici – istakao je predsednik SO Kučevo Dragoslav Mratić.

– Očekujemo da će u budućnosti doći do privatizacuije tih javnih preduzeća i ustanova, i naravno Lokalna samouprava će tada biti zainteresovana da određena svojina,odnosno određena javna preduzeća budu privatizovana do jednog nivoa, a da jedan deo svojine ostane u vlasništvo opštine i države Srbije. Mi smo dobili zahtev Ministartva ennergetike i rudarstva za preuzimanje dela poslova koje će obavljati nadležne opštinske službe, od kojih su istraživanje mineralnih sirovina za proizvoodnju građevinskog materijala, eksploatacija mineralnih voda i toplih izvora,izrada urbanističkih planova kao i drugih poslova. Prihvatili smo ovaj zahtev i narednih dana upoznaćemo Ministartvo energetike i rudarstva o prihvatanju ovih poslova koje će raditi naše opštinske službe, a sve u cilju da budući investitori mogu brže dobiti potrebne dozvole i saglasnosti za organizovanje proizvodnje i zapošljavanja novih radnika u tim pogonima – zaključio je predsednik SO Dragoslav Mratić.

Na ovoj sednici doneta je i odluka o zakupu neizgrađenog građevinskog zemljišta u području industruijske zone u Kučevu na kome će se graditi industrijska postrojenja za preradu mineralnih sirovina a prihvaćen je i godišnji plan rada Štaba za vanredne situacije opštine za ovu godinu i doneta odluka o potvrđivanju članstva opštine u Stalnoj konferenciji gradova i opština,odnosno savezu gradova i opština Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari