Pokret Bravo upravi Novosadskog univerziteta: Izbacite nasilnike i batinaše 1A. Latas

Građanski pokret Bravo zatražio je od rukovodstva Univerziteta u Novom Sadu da iz zgrade Rekorata, u kojoj je trebalo da budu održani izbori za studentski parlament, izbaci „nasilnike i batinaše“ koji su jutros fizički napali studente iz organizacije STAV.

U saopštenju pokreta se ocenjuje da jutrošnji incident, u kom je grupa od 30 do 40 maskiranih osoba obučenih u crno, izbacivala studente iz zgrade Rektorata i gađala ih eksplozivnim napravama, predstavlja „kulminaciju nasilja nad studentima iz organizacije STAV“.

„Studenti Filozofskog fakulteta i aktivisti STAV-a zahtevali su legalne i slobodne izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ali su se umesto toga suočili sa fizičkim nasiljem“, upozorio je pokret Bravo.

Ocenili su da „posebno zabrinjava što su aktuelni predvodnici Studentskog parlamenta, koji bi trebalo da brane interese studenata, povezani sa pokrajinskom vlašću i istovremeno se kandiduju na listama vladajuće stranke na izborima“.

Pokret Bravo zatražio je hitan prekid „izborne predstave u Rektoratu u režiji Srpske napredne stranke i vraćanje legalnog, slobodnog i demokratskog procesa u Studentski parlament Filozofskog fakulteta, u okviru kojeg će svi studenti imati pravo da se kandiduju i učestvuju pod ravnopravnim uslovima“.

„Novi Sad i njegov Univerzitet ne smeju biti prostor neslobode i nasilja“, naveli su iz pokreta Bravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari