Povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma i Pokreta gorana, u Požarevcu je organizovana prigodna svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Pokreta gorana i organizacija i kolektiva koji svojim radom i angažovanjem doprinose pošumljavanju goleti i negovanju šuma u ovom gradu koji je kolevka goranskog pokreta u Srbiji.

 Naime, prva akcija pošumljavanja, u Požarevcu je izvedena pre 51. godine na Čačalici. U svečanom salonu Gradskog zdanja, po rečima predsednika Skupštine grada Požarevca, Miomira Ilića, 1960. godina je veoma značajna za razvoj i unapređenje šumskog fonda, najvećeg nacionalnog bogatstva. To je godina kada je u Požarevcu osnovan Pokret gorana Srbije.

– Želim da se danas podsetimo na 1967. godinu, kada su požarevački entuzijasti zasadili breze na Čačalici, u znak zahvalnosti Crvenoarmejcima koji su položili svoje živote za oslobođenje Požarevca. Ova akcija, jedinstvena u Evropi, bila je izuzetno plemenita, dobro osmišljena i veoma korisna. Koristim priliku da se zahvalim goranima svih generacija, koji su dali neizmeran doprinos na podizanju i obnovi šuma – istakao je Ilić.

Po rečima predsednika Pokreta gorana Srbije, Novice Milojkovića, Pokret gorana je organizacija mladih ljudi. – U Srbiji se godišnje pošumi 500 do 600 hektara zemlje. Želimo da mladi nastave tamo gde smo mi stali, a naš cilj je ne samo da ih naučimo kako se pošumljava, već i da ih naučimo da te šume čuvaju – rekao je, između ostalog Milojković.

U nastavku svečanosti uručena su priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima za obogaćivanje šumskog fonda. Zlatnu plaketu sa sertifikatom, u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos afirmaciji i unapređivanju goranskih aktivnosti, dobila je Skupština grada Požarevca. Plaketa je uručena predsedniku Skupštine Miomiru Iliću. Za doprinos afirmaciji i unapređivanju rada Pokreta gorana, posthumno je Zlatna značka dodeljena Dragoslavu Bogdanoviću Buciću, čoveku koji je čitav svoj život posvetio goranima.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratila ćerka Dragoslava Bogdanovića Bucića, Svetlana Šuhartović: -Poslednjih dana svog života, otac mi je je u bolnici poverio da priprema za objavljivanje jedan obimniji tekst o istorijatu Pokreta gorana, počev od njegovog osnivanja, pa do danas. Sluteći da se iz bolnice neće vratiti, zamolio me je da rukopis posle njegove smrti objavim, što sam mu i obećala, tako da će to biti njegov posthumni doprinos istoriji razvoja Pokreta gorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari