Pokret Kreni-Promeni apelovao na poslanike pred sutrašnju sednicu: Skupština da se izjasni o Zakonu za ograničavanje rijalitija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pokret „Kreni-Promeni“ saopštio je da su uoči sutrašnjeg skupštinskog zasedanja na pisarnicu Narodne Skupštine dostavljeni dopisi svim poslaničkim grupama kao i samostalnim poslanicima u Skupštini Srbije kojim ih podsećaju da se u skupštinskoj proceduri nalaze dve narodne inicijative koje je podržalo ukupno 80.000 građana a koje i dalje nisu stavljene na dnevni red, što je kršenje Ustava i zakona Republike Srbije.

„Povodom zakazane sednice Skupštine Srbije, a na kojoj će se raspravljati o zahtevima opozicije posle masovnih ubistava 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, koristimo priliku da i Vas, kao narodne poslanike, podsetimo na dve narodne inicijative koje su dostavljene Skupštini a o kojima se narodni poslanici još uvek nisu izjašnjavali“ stoji u dopisu koji je „Kreni-Promeni“ uputio narodnim poslanicima.

Kako dodaju, radi se o narodnoj inicijativi koju je potpisalo 42.582 građana, a kojom je skupštini upućen predlog o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima kojim se predlaže ograničavanje rijaliti programa pružaocima opštih medijskih usluga i uvođenje pola sata programa za decu i pola sata programa za maloletnike.

Druga inicijativa koju je potpisalo oko 38 hiljada građana, odnosi se na uvođenje moratorijuma na eksploataciju bora i litijuma na teritoriji zemlje.

Oni su narodne poslanike podsetili da su nestavljanjem ovih predloga zakona u skupštinsku proceduru prekršeni zakoni i Ustav Srbije.

„Očekujemo od narodnih poslanika da iskoriste predstojeća skupštinska zasedanja i da u skupštinskoj sali zahtevaju da se ove dve narodne inicijative stave u proceduru u skladu sa Ustavom i zakonom, i da se ne ignorišu zahtevi građana Republike Srbije“ zaključuje se u dopisu koji je „Kreni-promeni“ dostavio narodnim poslanicima preko pisarnice Narodne Skupštine.

“Neverovatno deluje da pričamo o nekakvoj borbi za prava dece, za smanjenje nasilja, za borbu protiv nasilja nad ženama, a da političari četiri godine ne mogu da izglasaju predlog zakona koji smo napravili sa stručnjacima, psiholozima i sociolozima, gde smo rekli hajde da se precizira obaveza od minimum pola sata programa za decu i maloletnike. Ovo je jedno konkretno i dobronamerno rešenje ne vidimo razlog zašto ga ne bi usvojili”, naveli su iz pokreta Kreni-promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari