Pokret Kreni-Promeni: Hitno sanirati Savski nasip oštećen zbog radova na izgradnji EXPO 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Pokret Kreni-promeni zatražio je danas sazivanje vanrednih sednica skupština grada Beograda i opštine Novi Beograd zbog neophodne hitne sanacije Savskog nasipa koji je oštećen zbog radova na izgradnji EXPO 2027.

Zahtevamo i obustavljanje svih radova u blizini nasipa i u nebranjenoj zoni, ali i ne bliže od 50 metara do nožice nasipa sa branjene strane – kako to Zakon o vodama i propisuje, saopštio je Kreni-promeni.

Taj pokret ukazuje da je javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode, nakon prijave građana iz novobeogradskog bloka 70 da je nasip na levoj obali Save oštećen, odgovorilo da ne može da garantuje bezbednost od poplava na toj deonici.

Citiran je dopis Srbijavoda u kojem je navedeno da to preduzeće zbog oštećenja zaštitnog nasipa ne može da garantuje bezbednost od poplava na štićenoj deonici kako nepokretnih, tako i pokretnih dobara, kao i bezbednost života i zdravlja građana, dok se „svi elementi zaštitnog vodnog objekta ne vrate u stanje pre radova i oštećeni nasip ne sanira u skladu sa propisanim standardima“.

Docent na Katedri za bujice i eroziju Šumarskog fakulteta u Beogradu i odbornik Kreni-promeni u Skupštni Beograda Aleksandar Anđelković izjavio je da sanacija takvog objekta podrazumeva njegovu ponovnu gradnju na delu gde je oštećen, jer se nasuti objekti ne mogu popravljati drugačije.

Srbijavode su tim dopisom zapravo priznale ono na šta mi kao i druge organizacije koje prate ovu temu godinama ukazujemo javnosti – nasip je oslabljen i njegov proboj je neminovnost u slučaju poplavnih voda na Savi, poručio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, proboj nasipa u toj zoni je direktna opasnost po život ljudi u opštini od 300.000 stanovnika, naveo je Pokret Kreni-promeni.

Odgovor Srbijavoda građanima prenosi i novobeogradski odbor Demokreatske stranke (DS) koji je saopštio da sada i zvanično Novi Beograd više nema zaštitu od poplava.

Imovina i životi Novobeograđana su ugroženi i zato DS ponovo poziva sve političke faktore da se zajedničkim snagama stane na put potpunom fizičkom uništenju Beograda i opštine Novi Beograd, saopštio je novobeogradski odbor DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari