Pokret Spasimo zemljište: 10,3 odsto populacije Srbije izloženo degradaciji zemljišta 1foto (BETAPHOTO/Represent/Sunoko/Sara Opačić)

Prema podacima Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD), 10,3 odsto populacije Srbije izloženo je degradaciji zemljišta, saopštio je danas, na Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše, globalni pokret Spasimo zemljište.

Podaci ovog pokreta, koji podržavaju agencije UN i programi, uključujući UNCCD, objavljeni su povodom tridesete godišnjice ove konvencije, i pokazuju ogromne razmere globalne degradacije zemljišta, koja će se prema predviđanjima UN agencija, dogoditi do 2050. godine.

Degradirano zemljište, kao posledica intenzivne poljoprivrede, odlikuje se niskim sadržajem „organske materije“, što umanjuje njegov kapacitet zadržavanja vode i čini čovečanstvo ranjivim na klimatske šokove poput suša, požara i nestašica vode, navodi se u saopštenju.

Pokret Spasimo zemljište poziva na usvajanje politika koje promovišu regenerativne poljoprivredne prakse, kako bi se očuvao barem minimalan udeo od tri do šest odsto organske materije u zemljištu, u zavisnosti od regionalnih uslova, i time umanjila degradacija zemljišta i mogućnost suša.

„Cilj nam je da građanima predočimo u kakvoj je krizi zemljište, jer će jedino tako doći do promene u politici. Zemljište je u krizi, ali postoje i rešenja za obnovu zdravlja zemljišta – još uvek imamo vremena da preokrenemo situaciju. Zdravo zemljište mora biti naša zaostavština za zdravlje naše dece i opstanak budućih generacija“, izjavila je Pravina Sridar, glavna tehnološka direktorka pokreta Spasimo zemljište za Radio Slobodna Evropa.

Pokret Spasimo zemljište, koristeći podatke UNCCD-a i predviđanja Globalnog ekološkog fonda, upozorio je da bi, ukoliko se nastavi trenutni tempo degradacije zemljišta, došlo do prehrambene krize, koja bi dodatno bila pogoršana ako se ostvarii predviđanje da će do 2050. godine svetska populacija narasti do 9,8 milijardi ljudi.

Svake sekunde biva degradirana površina zdravog zemljišta veličine četiri fudbalska terena – što na godišnjem nivou dostiže 100 miliona hektara, navodi se u saopštenju i dodaje da je nedegradirano zemljište apsolutna neophodnost za 95 odsto proizvodnje hrane za više od osam milijardi ljudi.

U državama širom sveta, dodaje se, degradacija zemljišta uzrokuje nagli porast klimatskih šokova, poput suša koje ugrožavaju na stotine miliona ljudskih života, otežavaju im egzistenciju i milione ljudi nagone na iseljavanje.

Regenerativna poljoprivreda i zaustavljanje degradacije zemljišta trebalo bi da bude tema konferencije UN o zemljištu i suši, koja će biti održana u decembru 2024. godine u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji (UNCCD COP16).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari