Pokret studenata Srbije: Besplatni prijemni ispit i prva godina za sve studente 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Predstavnici Pokreta studenata Srbije zatražili su danas od vlasti da se više novca usmerava na mlade i njihove potrebe kada su u pitanju školovanje, sport i zaposlenje.

Predstavnica tog Pokreta, student Fakulteta političkih nauka Sofija Kostić je rekla da država treba da omogući da svi imaju jednake šanse na početku studiranja, tako što bi prijemni ispiti bili besplatni, kao i prva godina studija za sve studente.

„Prva godina besplatnog sturdiranja za sve podrazumeva i besplatni prijemni ispit. To će značiti da ćemo bar za mali delić svima dati jednaku šansu“, rekla je ona.

Kostić je kazala da polaganje prijemnog ispita košta i do 15.000 dinara, a da ako neko želi da polaže dva prijemna ispita a dolazi iz unutrašnjosti, sa prevozom i plaćanjem smeštaja troškovi iznose do 250 evra.

Aktivista Pokreta studenata Srbije Mihajlo Filipović je kazao da mladi žele „da budu građani prvog reda u Srbiji“, i pozvao vlast da u njih ulaže da bi se zaustavilo iseljavanje mladih ljudi od kojih, po nezvaničnim procenama, njih 50.000 godišnje napusti zemlju.

Studentkinja Pravnog fakulteta Nevena Jokanović je navela da trud mladih sportista „ne samo da nije nagrađen adekvatno, nego je i zanemaren“.

Student Više poslovne škole Andrija Ljubić je rekao da je za mlade u Srbiji „trenutno luksuz otići na kafu ili u bioskop“, kao i da će se Pokret studenata Srbije boriti „za veću količinu praksi, i plaćenih praksi, u okviru fakultetskih programa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari