Pokret za preokret Subotica o problemu sa migrantima: Hitno održati sednicu gradske skupštine na kojoj bi se razgovaralo o bezbednosti 1Migranti u okolini Subotice, foto: Natalija Jakovljević

Gradski odbor Pokreta za preokret Subotica traži da se građanima ovog grada i svim građanima na severu Vojvodine obezbedi mir koji je ozbiljno ugrožen oružanim obračunima organizovanih bandi koje se bave krijumčarenjem migranata.

Kako se navodi u saopštenju, najnoviji obračun u naselju Hajdukovo, koji je kao epilog imao troje poveđenih i jednog ubijenog pokazuje još jednom nemoć i nesposobnost države na ovom području još jednom potvrđena.

„Ponovo ukazujemo da sumnjamo u saradnju pojedinih struktura vlasti sa tim organizovanim grupama, jer je u suprotnom teško objasniti njihovo kontinuirano delovanje kriminalnih bandi na ovom području. Ovi obračuni su su se pretvorili u kontinuirani rat bandi na području Subotice i na severu Vojvodine i hitno je potrebno utvrditi odgovornost za takvo stanje: Vlade Srbije, ministarstava i službi nadležnih za bezbednost države i građana, policijskih uprava i gradskih vlasti. Osim ad hoc akcija mediji nemamo dokaze o bilo kakvoj kontinuiranoj borbi da se obezbedi sigurnost građana na ovom području“, navidu se u saopštenju PZP.

Subotički GO Pokreta za preokret je već tražio odgovornost za ovakve stravične dogadjaje, podseća se i dodaje da se vatreni obračuni i bombe ponavljaju, a da su građani suočeni sa strahom i brigom, dok efikasne reakcije nadležnih da se to spreči nema.

„Pošto nismo dobili odgovore na pitanja o ranijim obačunima u Subotici, postavićemo ih opet: Pitamo Policijsku upravu u Subotici da li su otkrili i priveli počinioce prethodnih pucnjava? Da li su priveli i pohapsili one koji su u Hajdukovovu kod Subotice, ispred porodične kuće F. B. bacili tri ručne bombe? Tome dodajemo još jedno pitanje, da li će institucije ovaj put adekvatno reagovati kako bi se građani zaštitili“, pita PZP.
Kako zaključuju, grad Subotica ne pokazuju interes da se ovaj problem reši, a bilo bi normalno da je već održana sednica gradske skupštine sa temom bezbednosti građana, na kojoj bi prisustovali predstavnici državne vlasti.

„Zrelo je da se takvu sednicu održi nadležni skupštinski odbor Narodne skupštine Republike Srbije“, smatraju u PZP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari