Pokret za preokret: Ustavni sud pokazao da nije državna već stranačka institucija 1Foto: Danas/Anđela Trifković

Odlukom kojom je stopiranje projekta Jadar ocenjeno kao neustavno sudije Ustavnog suda pokazale su još jednom da Ustavni sud nije državna već partijska institucija, a da su oni obični nameštenici Srpske napredne stranke, ocenio je Pokret za preokret.

„Ustavni sud, po ko zna koji put, pokazuje da kada je potrebno zaštititi interese SNS-a da je brz i efikasan, a da su odluke upodobljene interesu režima, a kada je na drugoj strani potrebno zaštititi Ustav, kada to zahtevaju pojedinci ili grupe koje nisu bliske sa režimom, tada je pravda nedostižna“, naveli su u saopštenju.

Istakli su da se sada pokazuje da je Uredba Vlade iz 2022. kojom je ukinut prostorni plan projekta „Jadar“, odnosno, kako se tada govorilo – stavljena tačka na Rio Tinto, bila obmana građana Srbije.

„Aktivnom stavu režima da se kopa litijum svojom odlukom pridružio se Ustavni sud. Neviđena propaganda režima ovih dana koji je otvoreno stao iza stava da se litijum ipak kopa i prerađuje u Srbiji što bi nanelo nesagledive posledice po život građana Srbije, Ustavni sud postao je saučesnik u tom projektu. Postupanje  Ustavnog  suda po nalozima režima umesto poštovanja Ustava stavlja teret odgovornosti na sve sudije koje su danas glasale za ovu sramnu odluku“, zaključio je Pokret za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari