vodaVoda, foto: Klaus Ohlenschläger / Panthermedia / Profimedia

Bakterija Pseudomonas aeroginosa, koja pripada grupi Streptokoka fekalnog porekla, tokom avgusta je bila prisutna u vodi za piće iz gradskog Vodovoda u Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja, novosadskim vrtićima, školama i pijacama, saopštio je Pokret obnove Krealjevine Srbije (POKS), na osnovu izveštaja i potvrde koji su, kako kažu, dobili od Gradske uprave za komunalne poslove u Novom Sadu.

POKS ističe da ovo jesu podaci iz avgusta, koje su konačno sada dobili, ali je veliko pitanje kakvo je stanje trenutno.

„Hoćemo li opet čuti od gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da niko nije kriv kao što niko nije bio kriv kada je suprotno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće tokom celog avgusta Novosađanima podmuklo i u tišini distribuirana voda za piće u česme u kojoj su bili valjkasti crvi-nematode? Opasna bakterija nađena je u vodi za piće koja je uzorkovana sa česmi gradskih ustanova, vrtića, domova zdravlja, škola i pijaca, a proizvođač i distributer vode je takođe gradsko preduzeće i zbog toga gradonačelnik ne može da izbegne odgovornost za ovu aferu. Ovo jesu podaci iz avgusta koje smo konačno sada dobili, ali veliko je pitanje i kakvo je trenutno stanje i da li su verodostojnosti sadašnji podaci iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine obzirom da je prethodni direktor smenjen kada je saopštio istinu da valjkastih crva ima u vodi za piće“ – izjavio je portparol POKS i odbornik u Skupštini grada Novog Sada Dragan Miličević.

Kako dodaje, ovde se radi o gradskim ustanovama gde su nađene bakterije kojima su bila izložena deca i stari ljudi osetljivog zdravlja.

“Nećemo odustati od zahteva za razrešenjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i direktora JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ Uroša Lončara. Ako se ispostavi da su odgovorni i direktori ustanova zbog neodržavanja unutrašnjih instalacija onda ćemo zahtevati i njihovu odgovornost. U ovoj zemlji jednom mora neko da odgovara za propuste, ako hoćemo da idemo napred i razvijamo se kao društvo“, istakao je Miličević.

POKS navodi i lokacije u Novom Sadu, gde je bakterija pronađena u avgustu mesecu, a na osnovu podataka prikupljenih od Gradske uprave za komunalne poslove i analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

„Napominjemo da uzorkovanje služi kako bi se utvrdio kvalitet vode u pojedinim delovima grada, tako da ako je uzorak zaražen, velika je mogućnost da je i čitav kvart sa neispravnom vodom za piće“, dodaju u saopštenju.

(01.08.2024) – Braće Dronjak 11 – Mesna zajednica „Bistrica“

(02.08.2024) – Sendanrejski put 100 – Dom zdravlja Novi Sad, zdravstvena stanica Klisa

(05.08.2024) – Save Kovačevića 7 – PU Radosno detinjstvo – Vrtić „Čuperak“

(06.08.2024) – Hajduk Veljkova 1 – Klinički Centar Vojvodine, klinika za hematologiju

(09.08.2024) – Milana Tepića BB ( Veternik) – PU Radosno detinjstvo – Vrtić „Kamičak“

(11.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP „Tržnica“ (Petrovaradinska pijaca)

(19.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP „Tržnica“ (Petrovaradinska pijaca)

(26.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP „Tržnica“ (Petrovaradinska pijaca)

(27.08.2024) – Radoja Domanovića 24 – OŠ „Vuk Karadžić“

(08.09.2024) – Hajduk Veljkova 1. – Klinički Centar Vojvodine, klinika za neurologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari