POKS: Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine lično da garantuje ispravnost vode u Novom Sadu 1Foto: Beta/POKS/Stepanov

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je danas direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine da „lično, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću garantuje“ da je voda iz novosadskog vodovoda ispravna za piće iako je po navodima POKS, vanredna analiza potvrdila prisustvo valjkastih crvića nematoda u malim količinama.

Pokret je upitao direktora novosadskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ kako je moguće da su se u vodovodu pojavili valjkasti crvići „kada su u Fabriku vode, Postrojenje za preradu i distribuciju vode u Novom Sadu uložene desetine miliona evra za postrojenje za ozonizaciju i gau filtere sa aktivnim ugljem“.

„Punih 14 godina tog parazita nije bilo ni u malim količinama u novosadskoj vodi, jer su uložena znatna sredstva da bude eliminisan. Nematoda u izlazu Vodovoda može biti samo ako su uspeli da svojom nestručnošću upropaste dograđena postrojenja ili da ih ne održavaju adekvatno“, saopštio je POKS.

Zatražili su i javno izvinjenje od rukovodstva Vodovoda koje je juče optužilo POKS za širenje lažnih vesti o prisustvu tog parazita u vodi za piće u Novom Sadu.

„Smatramo neodgovornim, neprimerenim i najoštrije osuđujemo komentar jednog od rukovodioca Vodovoda na današnjem kolegijumu kada je saopšteno da nematode ipak postoje, da to nije ništa strašno, da zapravo piješ i meziš, jer situacija uopšte nije za šalu“, stoji u saopštenju POKS.

Prethodno je Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ odbacilo navode o zagađenju pijaće vode u Novom Sadu i najavilo postupke protiv onih koji su „iznosili neistine i uznemiravali javnost“.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom „povodom pisanja pojedinih medija, kao i objava na društvenim mrežama“, kvalitet pijaće vode odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, što znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize.

Napomenuli su i da će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naložio je hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda, a povodom navoda u pojedinim medijima kako je ista neispravna, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Bezbednost i zdravlje građana su neprikosnoveni i zahtevam od svih relevantnih i ovlašćenih službi da promptno pristupe utvrđivanju činjenica i saopšte ih javnosti radi otklanjanja svih nedoumica“, naveo je gradonačelnik.

POKS je ranije objavio Vajber prepisku funkcionera „Vodovoda“ iz koje se, kako tvrde, vidi da je kontrola vode pokazala da su u vodi za piće pronađeni valjkasti crvi nematode.

Zbog toga je ta stranka zatražila da direktor vodovoda podnese ostavku, a da policija i tužilaštvo ispitaju ceo slučaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari